Hyppää sisältöön

Äänekoski on seuraava keskisuomalainen Hinku-kunta

Uutinen 19.11.2019 klo 8.53
Tytöt kalliolla ja syksyinen metsämaisema
© Äänekosken kaupunki

Äänekoski on teollisuuskaupunki Keski-Suomen maakunnassa Keitele-järven eteläpäässä. Liittymällä Hinku-verkostoon Äänekoski haluaa osoittaa, että pieni teollisuuskaupunkikin voi kehittyä kestävästi. Samalla se toimii suunnannäyttäjänä muille Keski-Suomen kunnille ja kaupungeille.

”Hinku-verkostoon liittyminen sopii hyvin yhteen kaupungin arvoihin ja strategiaan, johon on kirjattu ympäristöohjelman tekeminen. Kaupunkikonsernin ja kaupunkilaisten kestävän kehityksen polun rakentamiseksi saatiin EAKR-rahoitusta Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hankkeeseen, joka käynnistyi elokuussa. Hinkuun liittyminen on yksi hankkeen tavoitteista. Samaan aikaan meillä rakennetaan vahvaa biotalouden ekosysteemiä Plänet B-hankkeen kautta”, kertoo projektipäällikkö Sirpa Kortelainen.

Äänekoskella on aloitettu systemaattinen ilmastotyö

Äänekoskella on tehty jo paljon hyvää ilmastotyötä. ”Tähän asti työ on vain ollut vähän hajanaista eikä hyvistä teoista ole oikein viestitty ulkomaailmaan. Meillä on muun muassa hyvin toimiva kaupungin paja, jonka palveluissa on otettu ekologisuus huomioon. Paja ja kaupungin ruokapalvelut tekevät yhteistyössä seurakunnan ja työttömien yhdistyksen kanssa ruokapankki- ja ruokahävikkitoimintaa”, kertoo Kortelainen.

Kaupunki on syksyllä aloittanut maailman energiatehokkaimman jäähallin rakentamisen. Jäähdytysaineena käytetään hiilidioksidia. Jäähdytysprosessissa ja ylläpidossa syntyvä lämpö hyödynnetään uimahallilla ja yhtenäiskoululla, jotka sijaitsevat vieressä.

”Opit muilta kunnilta ja erilaiset työkalut niin päästölaskentaan kuin asukkaiden ja paikallisten yritysten osallistamiseen ovat arvokkaita. Yhteistyöllä saadaan vaikuttavampia tuloksia ympäristö- ja ilmastoasioissa kuin itsekseen nyhertämällä”, pohtii Kortelainen.

Kaupungilla on yhtenäinen tahto tehdä muutosta

Kaupungin johto sekä päättäjät ovat yksimielisesti mukana kestävässä kehityksessä ja ilmastotyössä. Myös tytäryhtiöt, yritykset ja yhdistykset ovat innokkaita kehittämään toimintaansa kestävämmäksi ja tekemään yhteistyötä kaupungin kanssa.

”Uskomme, että paikallinen elinkeino ja asukkaat hyötyvät monin tavoin ilmastotyöstä ja Hinku-verkoston tuomista mahdollisuuksista. Kiertotalouden ja biotalouden uusissa kuvioissa on mahdollisuus luoda uutta työtä, mutta myös mahdollisuus ottaa kuntalaiset vahvemmin mukaan oman kaupungin kestävään kehittämiseen”, ynnää Kortelainen.

Hinku-verkosto on vuonna 2008 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat. Hinku-foorumi jakaa tietoa ilmastonmuutoksen hillinnän parhaista käytännöistä, tukee kuntien ilmastotyötä sekä luo kysyntää ilmastoystävällisille tuotteille ja palveluille. Hinku-foorumia vetää Suomen ympäristökeskus SYKE.

Lisätietoja

  • Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hankkeen projektipäällikkö Sirpa Kortelainen, Äänekosken kaupunki, puh. 040 186 4792, etunimi.sukunimi@aanekoski.fi

  • Hinku-verkoston valtakunnallinen vetäjä, professori Jyri Seppälä, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1629, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

  • Tulosta sivu