Hyppää sisältöön

Jokioinen mukaan Hinku-verkostoon

Uutinen 31.10.2019 klo 9.45
Jokioisten Tyrinselän tuulivoimalat © Jokioisten kunta

Jokioinen sijaitsee Kanta-Hämeen maakunnassa keskellä Helsingin, Turun ja Tampereen muodostamaa kolmiota. Jokioisten maisemaa hallitsevat laajat pellot ja metsämaisemat. Jokioinen liittyi lokakuussa Hiilineutraalien kuntien (Hinku) verkostoon.

Idea Hinku-verkostoon liittymisestä tuli Jokioisten Kokoomuksen valtuustoryhmältä, joka teki liittymisestä aloitteen vuoden 2018 lopulla. Ympäristön ja ekologisuuden huomioiminen on kirjattu kunnan strategiaan, joten kunta tarttui asiaan rivakasti, valmisteli sitä eteenpäin ja lokakuussa valtuusto päätti liittymisestä Hinku-kunnaksi.

Tulevaisuus on uusiutuvien energiamuotojen käyttöönoton aikaa

Hinku-kunnat ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

”Kunnassa on kiinteistöjen osalta koko 2000-luku ollut energiasäästötoimiin painottuvaa. Samalla kunnan strategia on ohjata kunnan yritykset ja asukkaat kohti hiilineutraalia toimintaa”, kunnaninsinööri Kari Tasala kertoo.

Kunnan vahvuudet ilmastotyössä ovat erityisesti Jokioisten Tyrinselälle Megatuuli Oy:n rakentamat neljä tuulivoimalaa, jotka tuottavat energiaa valtakunnanverkkoon kiitettävään tahtiin. Voimalat ovat Suomen parhaiten tuottavia tuulivoimaloita. Myös Tyrinselän II -vaiheen tuulivoimalat ovat saaneet rakennusluvat. Kolme voimaloista pystytetään Ypäjän ja yksi Humppilan kunnan alueelle.

Ympäristötyön työllistävät vaikutukset ovat tärkeitä

Ilmastotyössä vahvasti mukana olevalla Luonnonvarakeskuksella (Luke) on toimipaikka Jokioisilla. Se on yksi alueen merkittävimmistä työllistäjistä. Jokioisilla työskentelevät tutkijat ja asiantuntija rakentavat hyvinvointia ja kestävää tulevaisuutta uusiutuvista luonnonvaroista. ”Tätä kehitystoimintaa Jokioisten kunta haluaa tukea ja tähtää toimivaan vuorovaikutukseen Luken kanssa”, kertoo Tasala.

Seutukunnalla on yhteinen Kiimassuon jätekeskus, jossa lainsäädännön mukaan kuntien vastuulle kuuluva asumisen ja julkishallinnon jätehuolto hoidetaan. LHJ Oy on kuntien omistama yhtiö, joka hoitaa mm. vaarallisten aineiden käsittelyn, jätteiden kierrätyksen, neuvonnan ja tiedottamisen. Kiimassuolla toimii myös Envor Group Oy:n biokaasun tankkausasema.

Odotukset ovat korkealla, summaa kunnaninsinööri Kari Tasala. ”Odotamme kunnan, kunnan yritysten ja kuntalaisten heräävään hiilijalanjäljen vaikutuksiin ja sen torjuntaan.”

Hinku-verkosto on vuonna 2008 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat. Hinku-foorumi jakaa tietoa ilmastonmuutoksen hillinnän parhaista käytännöistä, tukee kuntien ilmastotyötä sekä luo kysyntää ilmastoystävällisille tuotteille ja palveluille. Hinku-foorumia vetää Suomen ympäristökeskus SYKE.

Lisätietoja

  • Kari Tasala, kunnaninsinööri, Jokioisten kunta, puh. 050 5925 850, etunimi.sukunimi@jokioinen.fi
  • Hinku-verkoston valtakunnallinen vetäjä, professori Jyri Seppälä, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1629, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
  • Jokioisten kunta

  • Tulosta sivu