Hyppää sisältöön

Lahti liittyi Hinku-verkostoon

Uutinen 1.10.2019 klo 13.31
Näkymä Lahden kaupunkiin. © Teemu Helonheimo / SYKE

Lahden kaupunki on profiloitunut ympäristöasioissa laajalla rintamalla. Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuodeksi 2021 valittu Lahti liittyi Hiilineutraalien kuntien (Hinku) verkostoon syyskuussa.

”Meillä oli jo pitkään pohdittu Hinku-verkostoon liittymistä, mutta halusimme varmistaa, että voimme vastata verkoston ilmastotavoitteeseen realistisesti. Kaksi merkittävää päätöstä kaupungissa varmisti tämän. Ensinnäkin metsäpinta-alamme lisääntyi merkittävästi Nastolan kuntaliitoksen myötä. Toiseksi luovuimme energiantuotannossa fossiilisista polttoaineista”, taustoittaa Lahden vs. ympäristöjohtaja Päivi Sieppi.

Energiajärjestelmän muutos oli kaupungille suuri askel, sillä Lahti oli aiemmin käytännössä kivihiilellä lämpiävä kaupunki – puolet energiasta tuotettiin fossiilisilla polttoaineilla. Lahden energialaitos Lahti Energia Oy on jo aiemmin uudistanut voimalaitoksiaan ja syksyllä 2019 käyttöön otettava uusin voimalaitos jättää fossiiliset lopullisesti historiaan. Uusi voimala käyttää metsäteollisuuden sivuvirtoja polttoaineena.

Hinku-kunnat ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Lahden tavoite on kuitenkin jo vuodessa 2025.

Ilmastotyön painopiste siirtyy tuotannosta kulutukseen

”Kun isot energiaratkaisut on tehty, katse on suunnattava pienempiin, mutta yhtä lailla merkittäviin tekoihin. Panostamme nyt yhä enemmän kulutuksen päästöjen vähentämiseen. Työ on haastavaa, sillä merkittäviä kertaratkaisuja ei ole olemassa. Suuri osa kulutuksen päästöistä tulee kuitenkin liikenteestä, joten iso fokus on liikkumisratkaisuissa”, Sieppi sanoo

Lahden tuleva kestävän kaupunkiliikenteen ohjelma on sidottu yhteen maankäytön suunnittelun kanssa. Lisäksi kaupungissa panostetaan kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen sekä selvitetään joukkoliikenteen polttoainevaihtoehtoja. Neuvotteluiden alla on taksien kanssa aivan uudenlainen palvelumalli kestävään liikkumiseen. Lisäksi Lahdessa nähtäneen tulevaisuudessa myös kaupunkipyöriä.

”Lanseeraamme myös tänä syksynä ensimmäisenä kuntana Suomessa henkilökohtaisen liikkumisen päästökauppajärjestelmän. Siihen liittyviä toimenpiteitä ja esimerkkejä toteutetaan monien yhteistyökumppaneiden kanssa”, Sieppi jatkaa. Sovellus on jo otettu koekäyttöön.

Vauhtia ympäristöpääkaupunkivuodesta

Lahti kantaa Euroopan ympäristöpääkaupungin valtikkaa vuonna 2021, mutta työ on jo käynnistynyt monella rintamalla. Ympäristöpääkaupunkihanke tuo tukea esimerkiksi kuntalaisten kestäviin ilmastoratkaisuihin teemalla ”Hiilineutraali arki”.

”Tarjoamme asukkaille rahoitusmahdollisuuksia ilmastoideoiden toteuttamiseen ja olemme käynnistäneet 1,5 asteen elämäntapa -hankkeen, jossa on haettu perheitä kokeilemaan kestäviä ratkaisuja arjessaan”, kertoo Sieppi. Lähes 70 perhettä on mukana kokeilussa.

”Haluamme myös vähän ravistella keskustelua ilmastotyöstä ja siitä mitkä tahot ovat edelläkävijöitä. Esimerkiksi Lahden Pelicansin tavoitteena on olla ensimmäinen hiilineutraali jääkiekkojoukkue ja Lahden sinfoniaorkesteri tavoittelee myös hiilineutraaliutta yhteistyössä kaupungin kanssa.”

Kansainvälistä ja alueellista yhteistyötä

Siepin  mielestä Hinku-työllä on merkitystä alueen elinvoimalle ja työllisyydelle.

”Pidän tärkeänä, että Lahden Hinku-jäsenyys tiivistää alueemme kuntien ilmastoyhteistyötä. Lahti voi hitsata yhteen pienempien kuntien työtä ja lisätä tiedon vaihtamista. Toivon lisäksi, että voisimme oppia Hinku-verkostolta konkreettisia toimia esimerkiksi liikenteen päästöjen arvioimiseen ja vähentämiseen”, sanoo Sieppi.

Lahti on jo pitkään tehnyt myös kansainvälistä kuntayhteistyötä ilmastoasioissa. Esimeriksi Ruotsin Växjön ja Malmön kunnista on haettu hyviä malleja ilmastonmuutokseen varautumiseen ja hillintään, kuten pitkäjänteiseen työhön hulevesien hallinnassa.

”Pohjoisena maana Suomen energiahaasteet ovat isoja, mutta teemme yhdessä todella paljon jo nyt. Olemme menossa hyvää vauhtia oikeaan suuntaan ja väitän, että maailmalla on paljon opittavaa meiltä”, Sieppi iloitsee.

Hinku-verkosto on vuonna 2008 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat. Hinku-foorumi jakaa tietoa ilmastonmuutoksen hillinnän parhaista käytännöistä, tukee kuntien ilmastotyötä sekä luo kysyntää ilmastoystävällisille tuotteille ja palveluille. Hinku-foorumia vetää Suomen ympäristökeskus SYKE.

Lisätietoa:

Vs. ympäristöjohtaja Päivi Sieppi, Lahden kaupunki
puh. 050 559 4090, paivi.sieppi@lahti.fi

Hinku-verkoston valtakunnallinen vetäjä, professori Jyri Seppälä, Suomen ympäristökeskus
puh. 029 525 1629, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


  • Tulosta sivu