Ylivieska liittyi Hinku-verkostoon – Pohjois-Pohjanmaalla jo yhdeksän Hinku-kuntaa

Uutinen 5.2.2020 klo 12.36
Talvipäivä Ylivieskassa. © Ylivieskan kunta

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Ylivieska liittyi Hiilineutraalien kuntien (Hinku) verkostoon helmikuussa. Liikenteen solmukohdassa sijaitseva kaupunki aikoo panostaa erityisesti liikenteen teemoihin ilmastotyössään.

”Vihreiden valtuustoryhmä ja kaksi muuta valtuutettua tekivät meillä Hinkuun liittymisestä aloitteen. Ilmastotavoitteet ovat vahvasti tulossa kuntien arkipäivään, esimerkiksi meillä Pohjois-Pohjanmaalla maakuntaliitto valmistelee maakunnan ilmastotiekarttaa. Näen, että ilmastotoimilla on myös mahdollista saavuttaa taloudellisia säästöjä, kuten vaikkapa Iin kunta on kertonut tehneensä”, sanoo Ylivieskan kaupunginjohtaja Maria Sorvisto.

”Odotamme innolla yhteistyötä muiden Hinku-kuntien kanssa ja näemme mielellään esimerkkejä siitä, mitä he ovat jo tehneet. Lähdemme jalkauttamaan ilmastotyötä koko kaupungin alueella konkreettisten asioiden kautta”, Sorvisto jatkaa. ”Uskomme, että ilmastotyö tuo pitkällä aikavälillä taloudellisia säästöjä, mutta toivottavasti myös tuloja ja investointeja kaupunkiin.”

Kalajoen varrella sijaitseva reilun 15 000 asukkaan Ylivieska on kehittyvä ja kasvava aluekeskus, jossa on tilaa myös ympäristöön liittyvälle liiketoiminnalle.

Liikenne ja liikkuminen ilmastotyön keskiöön

Ylivieska on merkittävä risteysasema pääradan varrella, ja kaupungista haarautuu rata myös Iisalmeen. Lisäksi kunta sijaitsee valtatien ja vilkkaasti liikennöidyn kantatien risteyksessä.

”Liikenteen ja liikkumisen näkökulma tulee varmasti näkymään ilmastotyössämme. Alueen toimijoilla on jo käynnissä ja suunnitteilla muun muassa useampia puuperäisen polttoaineen hankkeita”, kertoo kaupungin ympäristöpäällikkö Tapio Koistinaho.

Ylivieskassa on huomioitu ilmastoasioita laajasti niin varautumisen kuin hillinnän kannalta.

”Osallistumme kuntien RANKU-hankkeeseen, jossa tartutaan hävikkiruuan määrään. Olemme olleet mukana myös useissa vesienhoidon hankkeissa. Meillä on kiinnitetty huomiota esimerkiksi hule- ja tulvavesien hallintaan ja viivyttämiseen osana ilmastonmuutoksen torjumista. Toki myös uusien rakennushankkeiden yhteydessä on mietitty rakennusten energiatehokkuutta”, Koistinaho sanoo.

Hinku-verkosto on vuonna 2008 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat. Hinku-verkosto jakaa tietoa ilmastonmuutoksen hillinnän parhaista käytännöistä, tukee kuntien ilmastotyötä sekä luo kysyntää ilmastoystävällisille tuotteille ja palveluille. Hinku-verkostoa vetää Suomen ympäristökeskus SYKE.

Lisää aiheesta

Lisätietoa

  • Kaupunginjohtaja Maria Sorvisto, Ylivieskan kaupunki, puh. 044 4294 210, maria.sorvisto@ylivieska.fi
  • Ympäristöpäällikkö Tapio Koistinaho, Ylivieskan kaupunki, puh. 044 4294 227, tapio.koistinaho@ylivieska.fi
  • Hinku-verkoston valtakunnallinen vetäjä, professori Jyri Seppälä, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1629, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

  • Tulosta sivu