On aika kiittää sinnikkäästä ilmastotyöstä!

Uutinen 1.11.2024 klo 10.13
Laura Saikku

Canemure-hankkeessa kesto oli poikkeuksellisen pitkä. Monille konkreettisille osahankkeille pitkä kesto osoittautuikin vielä ennakoitua tärkeämmäksi. Hankkeen keskelle sattui koronavuodet sekä Venäjän sota Ukrainassa. Komponenteista ja jopa työvoimasta oli pulaa. Uusia toimintamalleja sidosryhmien osallistamiseen jouduttiin etsimään ennakoimatta ja näitä myös löydettiin. Konkreettisia osahankkeita muokattiin huomioiden vallitseva maailmantilanne. Myös odottamattomista teknisistä haasteita selvittiin: muun muassa Lappeenrannan lämpöakussa vaihtui sekä akun varastomateriaali että sijaintipaikka. Akku ehdittiin kuitenkin saada testaukseen ja käyttöön ennen hankkeen päättymistä.  

Hankkeen pitkä kesto mahdollisti myös pitkäjänteisen kehitystyön. Maakunnissa sitoutettiin sinnikkäästi ilmastotyöhön kuntia ja muita keskeisiä toimijoita. Alueilla laadittiin ilmastonmuutoksen hillinnän tiekartat ja vauhditettiin uutta hanketyötä jopa yli 30 miljoonalla eurolla.  

Asiantuntijaverkostossa kehitettiin päästölaskentaa ja työkaluja, jotka toimivat kuntien ja alueiden ilmastotyön keskeisenä tukirankana myös hankkeen päättymisen jälkeen. 

Konkreettisten osahankkeiden onnistumisen takaa löydettiin hankkeelle allokoidut riittävät resurssit, oikeanlainen osaaminen sekä hanketoimijoiden ja olennaisten sidosryhmien motivoituminen työhön. Parhaimmillaan projekti sidottiin onnistuneesti muuhun organisaation tekemiseen.  

Samanaikaiset positiiviset kehityskulut vauhdittivat myös toimia. Olemassa olevan kansallisen lainsäädännön tuki ja toteuttavan tahon strateginen tuki koettiin tärkeäksi. Yhteistyö ja verkostoituminen organisaation sisäisesti ja muiden sidosryhmien suuntaan oli avain hankkeen menestykselliseen toteutukseen; se nähtiin tärkeänä sekä hankeaikana että ilmastotyön jatkamiseen hankkeen jälkeen. 

Vaikuttavuutta toimia monistamalla 

Projektirahoitus on tiukassa taloustilanteessa tärkeä kannustin saada toimia liikkeelle ennen kuin niitä voidaan toteuttaa markkinaehtoisesti. Hankkeen konkreettisilla toimilla onnistuttiin saamaan energiankulutusta pienennettyä ja mitattavasti päästöjä vähennettyä jo hankkeen aikana. Osa vaikutuksista tullaan kuitenkin näkemään vasta tulevina vuosina.  

Suurin vaikuttavuus hankkeella tulee varmasti olemaan toimien monistamisen ja epäsuorien vaikutusten kautta. Hankkeessa tuotettu alueellisesti sovellettava uusi tieto mahdollistaa kustannustehokkaiden ja kohdennettujen toimien toteuttamisen myös jatkossa.  

Perusteluja päättäjien ja talouskirstujen vartijoiden suuntaan tarvitaan. Esimerkiksi rakennusten energiatehokkuustoimien osalta Lahdessa ja Porvoossa toteutettiin toimia keskenään erilaisissa kiinteistöissä. Oppeja sisällytettiin jo hankkeen aikana kaupunkien toimintamalleihin, esimerkkinä Turun viherkertoimen työkalu ja Helsingin opit hankintojen ilmastonäkökohtien huomioimisesta. Kaiken kaikkiaan potentiaali toimien monistamiseen on suuri.  

Hankkeen toimet eivät kuitenkaan monistu tyhjiössä. Poliittisen päätöksenteon tuki ja tarve ilmastotyössä on huutava.  

Laura Saikku

Erikoistutkija, Canemure-hankkeen vetäjä


Canemure päättyy, viestintäkanavat säilyvät 

Vaikka Canemure päättyy, hiilineutraalisuomi.fi ja siihen liittyvä Hiilineutraali-uutiskirje jatkavat toimintaansa. Syke ylläpitää myös some-kanavia X:ssä (@hiilineutraali) ja LinkedInissä (Hiilineutraali Suomi). Kanavat tukevat Suomen hiilineutraalisuustavoitetta ja aineistoa tuottavat eri hankkeet kuten ACE ja RePower-CEST. 


  • Tulosta sivu