Parkano liittyi Hinku-kuntien verkostoon

Uutinen 29.3.2019 klo 13.07
Parkanoon valmistuu kesällä 700 oppilaan koulukeskus Kaarna, johon tulee koko peruskoulu ja lukio sekä kulttuuri- ja liikuntatiloja. Rakennus on huippuesimerkki tehokkaasta tilankäytöstä ja energiatehokkuudesta. © Hanna Tuuri / Parkanon kaupunki

Pirkanmaalla sijaitseva Parkanon kaupunki liittyi maaliskuussa Hiilineutraalien kuntien (Hinku) verkostoon. Liikenneverkostojen solmukohdassa sijaitseva Parkano kehittää ilmastoystävällistä liikkumista ja edistää kestävää koulurakentamista.

”Ilmastonmuutos oli vahvasti esillä alueemme sähköyhtiö Leppäkosken 100-vuotisjuhlassa tammikuun alussa. Keskustelimme sähköyhtiön edustajien kanssa, miten voisimme vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään osaltamme. Tästä lähtivät keskustelut liittymisestä Hinku-verkostoon”, Parkanon kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma sanoo.

Päätöstä siivittivät lisäksi hyvät kokemukset verkostossa mukana olevilta kunnilta ja ympäristöyhdistykseltä tullut kuntalaisaloite.

Parkano on nyt muiden Hinku-kuntien tapaan sitoutunut tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

”Kartoitamme aluksi, mitkä ovat kaupungin omat haasteet ja mahdollisuudet ilmastotyössä eri sektoreilla. Käynnistämme vuoropuhelua elinkeinoelämän kanssa ja kannustamme myös asukkaita, varsinkin nuoria toimimaan”, Heiniluoma sanoo.

Ilmastotekoja liikenteen solmukohdassa

Parkanon sijainti pääjunaradan varrella mahdollistaa kestävän liikkumisen kehittämisen. Tavoitteena on parantaa joukkoliikenneyhteyksiä juna-asemalle esimerkiksi sähkörobottibussilla. Suunnitelmissa on myös sähköautojen tankkauspisteiden kehittäminen ja mahdollisesti sähköauton hankinta kuntaan. Lisäksi biokaasun tankkausasema sopisi Parkanoon, sillä se tukisi kahden valtatien risteyksessä ilmastoystävällisempää liikennettä.

”Isoin ilmastotekomme on varmasti elokuussa aukeava uusi koulukeskus Kaarna. Rakennuksen suunnittelussa on mietitty monelta kantilta energiatehokkuutta ja kestävää käyttöä. Lämmitys hoidetaan kaukolämmöllä ja osin maalämmöllä. Rakennuksessa on käytetty ympäristöystävällisiä materiaaleja kuten puuta, ja kestävyys on huomioitu myös rakennuksen huollossa”, Heiniluoma sanoo.

Ilmiöoppimiseen perustuva koulukeskus on rakennettu elinkaarimallin mukaisesti. Se tarkoittaa, että tiloja ylläpidetään kestävästi. Tilat ovat muunneltavia ja joustavat perinteisen luokkahuoneen muotista monenlaisiin tarkoituksiin.

Parkano on myös keskustellut turvetuotantoyhtiö Vapon kanssa mahdollisuudesta kaavoittaa käytöstä poistuneita turvekenttiä tuulivoimalle. Lisäksi käynnissä on kaukolämpöverkon laajentaminen kaupungissa sijaitsevien teollisuuslaitosten käyttöön.

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma, Parkano
jari.heiniluoma@parkano.fi

 


  • Tulosta sivu