Målet med projektet var att minska utsläppen i värmeproduktionen genom att införa ny teknik för värmelagring. Värmelagret laddas med förmånlig och lågemitterande el, och värmen lagras i en lagringsmodul. Batteriet släpper sedan ut värme till fjärrvärmenätet efter behov, vilket minskar användningen av naturgas och brännolja i produktionen av fjärrvärme.
Som en extra fördel kan energilagret även användas för att reglera frekvensen i elnätet, för efterfrågeflexibilitet och på balanselmarknaden. Energilagret möjliggör därmed en större andel av förnybar och variabel elproduktion i elnätet.
Inom projektet har ett innovativt värmebatteri med ny teknik installerats i fjärrvärmenätet i Selkäharjuområdet. I Selkäharjuområdet finns ett separat fjärrvärmenät där värme tidigare har producerats vid ett värmeverk med naturgas.
Besparingar och utsläppsminskningar med hjälp av värmelagret
Användningen av värmebatteriet förväntas minska koldioxidutsläppen från Selkäharjus fjärrvärmenät med 300–400 ton CO2-ekv/år, beroende på elpriset. Lösningen förväntas även sänka kostnaderna för värmeproduktion jämfört med tidigare lösningar. Underhållskostnaderna förväntas också vara lägre än för en traditionell värmepanna.
Tidtabell
Pilotprojektet för värmelagring i industriell skala påbörjades i slutet av 2019 inom Mustolas fjärrvärmenät. Värmelagret installerades vid Mustolas värmeverk sommaren 2020, och dess funktion testades och undersöktes under åren 2021–2022. På begäran av Lappeenrannan Energia flyttades utrustningen till Selkäharjus fjärrvärmenät i samband med förbättringsarbeten under 2023. Under det första halvåret i Selkäharjus fjärrvärmenät minskade enheten utsläppen med 160 ton CO2-ekv.
Aktuellt
Mer information
- miljödirektör Ilkka Räsänen, Villmanstrands stad, tfn +358 400 815 284, fornamn.efternamn@lappeenrata.fi
- miljökoordinator Petri Kero, Villmanstrands stad, tfn +358 40 6530 508, fornamn.efternamn@lappeenranta.fi