Asunto Oy Tampereen Pohjolankatu 18-20 kuukauden päästövähentäjä

Uutinen 15.5.2019 klo 8.41
Asunto Oy Tampereen Pohjolankatu 18-20 palkitsemistilaisuus
Teemu Helonheimo SYKEstä antaa Hinku-tekopalkinnon Asunto Oy Tampereen Pohjolankatu 18-20:n edustajille.

Asunto Oy Tampereen Pohjolankatu 18-20 valittiin toukokuun Hinku-teko -palkinnon saajaksi. Taloyhtiön hallitus on puheenjohtajansa Pertti Vesterisen johdolla toteuttanut esimerkillisesti energiansäästöön ja merkittäviin päästövähennyksiin johtavia toimenpiteitä sekä viestinyt toimistaan aktiivisesti.

Toimenpiteiden ansiosta taloyhtiö myy ylimääräistä lämpöä kaukolämpöverkkoon enemmän kuin ostaa. Taloyhtiön lämmityksen ja sähkönkulutuksen laskennalliset päästöt ovat laskeneet vuoden 2010 runsaasta 140 hiilidioksiditonnista vuoden 2019 negatiiviseen -24 hiilidioksiditonniin. ”Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että taloyhtiön toimet vähentävät kaukolämmön tuotannon tarvetta ja tuottavat samalla päästövähennyksiä, kun vastaavaa lämpömäärää varten ei tarvitse polttaa fossiilisia polttoaineita”, toteaa tutkija Teemu Helonheimo Suomen ympäristökeskuksesta.

”Hieno juttu, kun taloyhtiö itse on lähtenyt hakemaan muutosta, ja projekti vietiin hyvin loppuun asti. Kyseinen taloyhtiö oli myös koko kansainvälisen EU-GUGLE-hankkeen paras”, toteaa Tampereen kaupungin ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala.

”Taloyhtiössämme on vieraillut yli 700 henkilöä katsomassa energiatehokkaita laitteitamme”, toteaa Vesterinen.

Esimerkilliseksi toiminnaksi voidaan lukea myös taloyhtiön ratkaisuista aktiivinen viestiminen. Vesterinen on käynyt pitämässä esitelmiä talosta monissa erilaisissa tilaisuuksissa ja useilla paikkakunnilla.

Energiatehokkuustoimilla rahallista säästöä asukkaille

Vuodesta 2010 alkaen taloyhtiö on panostanut energiatehokkuuteen. Rakennuksen lämmöneristyskykyä on parannettu uusimalla ikkunat ja parvekeovet. Lämmityslaitteistoa on myös päivitetty ja säädetty.

Vuonna 2014 taloyhtiö sai tukea EU-GUGLE-hankkeelta, jonka puitteissa investointiin muun muassa poistoilman lämmön talteenottolaitteistoon, aurinkokeräimiin ja lisälämmöneristykseen. Vuonna 2017 saman hankkeen puitteissa tehtiin lisäinvestointeja esimerkiksi maalämpöön, jäteveden lämmön talteenottoon, aurinkoenergian hyödyntämisen lisäämiseen ja huoneistokohtaiseen viilennykseen. Lisäksi panostettiin kaksisuuntaiseen kaukolämpöön, mikä tarkoittaa sitä, että taloyhtiö voi toimia myös ylilämmön myyjänä kaukolämpöverkkoon.

Investoinnit energiaratkaisuihin ja energiatehokkuuteen ovat johtaneet hoitovastikkeen putoamiseen tasosta 2,60€/m2 (v. 2010) tasoon 1,98€/m2 (v.2019). Vähentynyt energiankulutus ja ylijäämälämmön myynnistä saatava voitto madaltavat siis asumiskustannuksia. Investoinnit lisäävät myös taloyhtiön arvoa.

Hankkeet käytännön ilmastotyötä tukemassa

Tampereen kaupunki useine ympäristökuntineen on ollut mukana Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -verkostossa huhtikuusta 2019 lähtien. Hinku-verkoston päätavoitteena on kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 80 prosentilla vuoden 2007 tasosta viimeistään vuoteen 2030 mennessä.

Tampereen kaupunki ja Tampereen yliopisto ovat mukana kuusivuotisessa EU Life CANEMURE-hankkeessa, jossa etsitään ratkaisuja älykkääseen ja vähähiiliseen liikkumiseen kaupunkiseudulla. Projektissa tarkastellaan muun muassa joukkoliikenteen runkoverkkoon liittymistä kaupunkiseudulla.

Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen koulutusta ja käytännön tukea tarjoaa myös WWF:n, Suomen ympäristökeskuksen ja Suomen ympäristöopisto Syklin hanke Life EconomisE (Vastinetta rahoille: kannattavasti kohti energiatehokasta ja ilmastokelpoista rakennuskantaa).

Lisää aiheesta:

Lisätietoja:

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pertti Vesterinen,
Asunto Oy Tampereen Pohjolankatu 18-20
puh. 040 554 0514, perttivesterinen48@gmail.com

Tutkija Teemu Helonheimo, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 029 525 1910, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Lisää aiheesta:


  • Tulosta sivu