Hyppää sisältöön

Uutiset

RSS
Satakunnan ilmasto- ja energiastrategia rakennettiin maakunnan ilmastotyön tueksi 16.4.2021 17.12
SAMKissa on valmistelu Satakunnan ilmasto- ja energiastrategia maakunnan ilmastotyön tueksi ja taustamateriaaliksi. Toiveena on, että satakuntalaiset toimijat, käyttäisivät laadittua strategiaa työkalupakkina, tausta-aineistona ja yhteistyön edistäjänä.
Ilmastotyö vahvistaa alue- ja kuntataloutta ja työllisyyttä 12.4.2021 10.57
Sitran maaliskuussa julkaiseman Tulevaisuusbarometri 2021 mukaan hyvinvointivaltio, työllisyys ja ympäristö ovat suomalaisille hyvin tärkeitä. Iso joukko vastanneista pitää talouteen liittyviä vaaliteemoja tärkeämpinä kuin ilmastonmuutoksen hillintää tai luontokadon pysäyttämistä. Kysely osoittaa, että suomalaiset eivät miellä ilmastotyötä kuntataloutta ja työllisyyttä vahvistavaksi tekijäksi.
Ilmastoviisaalla suunnittelulla vähennetään lähes kolmannes katuhankkeen päästöistä 12.4.2021 9.04
Helsingin kaupunki tekee pitkäjänteistä työtä infrarakentamisen ilmastovaikutusten vähentämiseksi ja kiertotalouden edistämiseksi. Suunnittelulla, teknisillä ratkaisuilla ja materiaalivalinnoilla on merkittävä vaikutus siihen, kuinka paljon rakentamisesta syntyy päästöjä. Uudet innovaatiot muun muassa materiaaleissa tai työkoneissa voivat tulevaisuudessa vähentää katuhankkeiden toteutusvaiheen päästöjä.
Green Building Council Finland: Kuntapäättäjänä kohti kestävästi rakennettua ympäristöä 8.4.2021 10.32
Green Building Council Finland on julkaissut kuntapäättäjille oppaan rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämiseksi ja kiertotalouden edistämiseksi. Oppaaseen kootut vinkit koskevat kaavoitusta, infrarakentamista, rakentamista ja kiinteistöjen hallintaa.
SYKEn selvitys: vapaaehtoisen päästökompensoinnin toimijat haluavat alalle selkeät pelisäännöt 6.4.2021 10.04
Vapaaehtoisen päästökompensoinnin hyväksyttävyys ja päästöjen vähentäminen kompensaatiohankkeiden avulla edellyttävät yhtenäisiä toimintatapoja päästövähennysyksiköiden tuottamisessa ja käytössä. Lisäksi tarvitaan linjauksia kotimaisten päästökompensaatioiden käytöstä kunnissa sekä päästökompensaatioiden suhteesta valtion ilmastotavoitteisiin erityisesti maankäyttösektorilla.
Uusiutuvan energian investoinneilla merkittäviä vaikutuksia maakuntien talouteen 24.3.2021 9.00
Suomen ympäristökeskuksen selvityksen mukaan uusiutuvan energian investoinneilla on päästövähennysten lisäksi merkittäviä positiivisia vaikutuksia maakuntien talouteen. Vaikutukset aluetalouteen ovat sitä suuremmat, mitä enemmän energiainvestointeihin liittyviä tuotteita ja palveluita voidaan hankkia oman alueen sisältä.
Uusi laskuri auttaa puunkorjuun ilmastovaikutusten arvioimisessa 17.3.2021 8.22
Suomen ympäristökeskus SYKE on julkaissut laskurin, jolla voi tarkastella metsätähteiden ja runkopuun korjuun vaikutuksia metsän hiilivarastoon. Laskuri helpottaa siten metsien hiilinieluvaikutusten huomioimista biotalouden kestävyystarkasteluissa. Laskurin tueksi on tuotettu animaatio ja käsitepankki.
Beyond Fossils jakoi Helsinki Energy Challenge -kisan voiton kolmen muun joukkueen kanssa: Helsingin lämmitysenergian tuotantoon kustannustehokkain ratkaisu säännöllisillä huutokaupoilla 16.3.2021 13.57
Suomen ympäristökeskuksen SYKEn, Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Hanselin asiantuntijoista koostuva joukkue jakoi Helsinki Energy Challenge -kilpailun voiton kolmen muun joukkueen kanssa. Voittosumma on 200 000 euroa. Helsingin fossiilivapaaseen lämmöntuotantoon ratkaisuja hakevaan kilpailuun osallistui 252 tiimiä ja 1 528 asiantuntijaa ja innovaattoria eri puolilta maailmaa.
Raumalaisia taloyhtiöitä kannustetaan yhteistyöhön energiatehokkuuden parantamiseksi 11.3.2021 16.01
Energianeuvonta Satakunnassa -hankkeeseen haetaan mukaan raumalaisia taloyhtiöitä. Tavoitteena on tuoda tunnetuksi energian hyödyntämistä ja energiatehokkuutta taloyhtiöfoorumeita hyödyntämällä. Mukaan ilmoittautuville taloyhtiöille pidetään virtuaalisia tapaamisia, joissa jaetaan vinkkejä esimerkiksi energiatehokkuuden huomioimiseen remonttien yhteydessä. Foorumitoiminta on vapaaehtoista ja maksutonta.

Kirjastojen hiilijalanjälki on mitattu ensimmäistä kertaa 4.3.2021 11.59
Syksyllä 2020 tehtyyn tutkimukseen osallistui 13 erikokoista pilottikirjastoa ympäri Suomen. Energiankulutus osoittautui mittausten perusteella suurimmaksi kirjastojen hiilijalanjälkeä kasvattavaksi tekijäksi. Tähän kirjastot eivät voi itse juurikaan vaikuttaa, vaan suurin vastuu asiasta on kuntapäättäjillä.
Kaikki uutiset
  • Tulosta sivu