Hyppää sisältöön

Hiilineutraali-webinaarisarja - maan parhaat päästövähentäjät koolla

Tule rakentamaan yhdessä hiilineutraalia Suomea!

Hiilineutraali-webinaarisarja kokoaa ilmastonmuutoksen hillinnästä kiinnostuneet uusimman tiedon äärelle. Alan parhaat asiantuntijat jakavat tietoaan ja vastaavat ilmastonmuutoksen hillinnän polttaviin kysymyksiin.

Kaikille avoimen webinaarisarjan tarjoaa Canemure-hanke. Webinaareja järjestetään vaihtuvin teemoin ti 8.9. lähtien joka toinen tiistai klo 15-16.  Alustukset tallennetaan ja tallenteet sekä esitykset ovat saatavilla tältä sivulta webinaarin jälkeen.

Webinaareihin mahtuu linjoille 300 ensimmäiseksi liittynyttä osallistujaa. Suomen ympäristökeskus pidättää oikeuden ohjelmamuutoksiin.

#päästövähentäjät

Tulevat webinaarit

Miten turve kannattaa korvata hiilineutraaliuteen tähtäävissä kunnissa?, tiistai 3.11. klo 15–16

Turpeen polttaminen sekä turpeen tuotantoalueet aiheuttavat suuret kasvihuonekaasupäästöt. Hiilineutraaliuden saavuttamiseksi turpeen käytöstä on luovuttava. Webinaarissa esitellään SYKEn asiantuntijoiden laatiman raportin Turpeen rooli ja sen käytöstä luopumisen vaikutukset Suomessa (pdf) johtopäätöksiä sekä käsitellään kysymystä: Miten turve voidaan korvata kuntien ja kaupunkien energiantuotannossa ekologisesti kestävällä tavalla? 

Webinaari on kohdennettu erityisesti kaukolämpöyhtiöiden edustajille sekä kuntien energiayhtiöiden omistaja-ohjauksesta ja ilmasto-ohjelmista vastaaville. Myös muut aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan!

Ohjelma:

 • 15.00 Puheenjohtajan avaus: erityisasiantuntija Karoliina Auvinen, SYKE
 • 15.05 Miksi hiilineutraaliuden kannalta on tärkeää, että turve korvataan kunnissa muilla kuin polttamiseen perustuvilla energiaratkaisuilla?, ryhmäpäällikkö Sampo Soimakallio, SYKE
 • 15.20 Malliesimerkin esittely: Kankaanpäässä turvetta korvataan kipsilevytehtaan hukkalämmöllä älykkäästi ja ekologisesti, toimitusjohtaja Pekka Passi, Vatajakosken Sähkö Oy 
 • 15.30 Keskustelua ja kysymyksiä
 • 16:00 Webinaari päättyy

Miten kaavoituksella vähennetään ilmastopäästöjä?, ti 17.11. klo 15–16

Miten kaavoituksella voidaan suojella maaperän hiilivarastoja, vähentää liikennemääriä ja lisätä uusiutuvan energian tuotantoa? Miten ilmastopäästöjä vähentävä kaavoitus saadaan kunnassa käytäntöön?

Webinaari on kohdennettu erityisesti kuntien ja maakuntien kaavoittajille sekä ilmasto-ohjelmien ja -hankkeiden edustajille. Myös muut aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan!

Ohjelma:

 • 15.00 Puheenjohtajan avaus: erityisasiantuntija Karoliina Auvinen, SYKE
 • 15.05–15.20 Eurooppalainen khk-päästölaskentamenetelmä kaavoitukseen, professori Kimmo Lylykangas, TalTech University 
 • 15.20–15.35 Kokemuksia päästöjä vähentävästä kaavoituksesta ja toimenpiteistä Tampereen Hiedanrannassa, projektipäällikkö Tuomas Vanhanen, Smart Tampere -ohjelma ja Energiaviisaat kaupungit -projekti, Tampereen kaupunki
 • 15.35 Keskustelua ja kysymyksiä
 • 16:00 Webinaari päättyy

Uudet liikkumispalvelut liikennepäästöjen vähentäjänä haja-asutusalueilla ti 1.12. klo 15–16

Isoissa kaupungeissa henkilöautoliikenteen päästöjä voidaan vähentää julkisella liikenteellä, mutta mitä liikkumis- ja kuljetuspalveluja on tarjolla haja-asutusalueille? Webinaarissa kuullaan liikkumis- ja kuljetuspalvelujen kokeiluista, palvelutarjonnasta ja hyödyistä. Miten henkilö- ja tavarakuljetusten uusilla ratkaisuilla voidaan säästää rahaa ja samalla vähentää päästöjä? 
 
Webinaari on kohdennettu erityisesti pienten kuntien johtoryhmien edustajille sekä henkilö- ja tavarakuljetusten tilaajille. Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan!
 
Ohjelma:

 • 15.00 Avaus: erityisasiantuntija Karoliina Auvinen, SYKE
 • 15.05 Kestävät liikenneratkaisut pienten kuntien arjessa ja taloudessa, Maaseudun kuljetusten ja liikenteen digiboksi -hankkeen projektipäällikkö Heli Siirilä, Vaasan yliopisto
 • 15.20 KaikkiKyytiin - kaikille avoin kutsuliikenne keskiöön erillisjärjestelmien sijaan, Head of Customer Insight Johanna Taskinen, Kyyti Group Oy
 • 15.30 Keskustelua ja kysymyksiä
 • 16:00 Webinaari päättyy

Menneet webinaarit

Mistä maatalouden päästöt syntyvät ja miten niitä vähennetään?, ti 20.10. klo 15–16

Esitykset:

Hinku-kuntien päästöjen kompensointi biokaasu- ja tuulivoimainvestoinneilla, ti 6.10. klo 15–16

Esitykset:

Tuulivoimapuistoilla kunnan päästöjä alas ja tuloja ylös, ti 22.9. klo 15–16

Esitykset:

Aurinkosähköä edullisesti kuntiin yhteishankinnan kautta, ti 8.9. klo 15–16

Esitykset:

Vaikuttavimpia toimia hiilineutraaliuden saavuttamiseksi Suomessa, ti 16.6. klo 15–16

Esitykset:

Kaupungit taloyhtiöiden energiatehokkuus- ja uusiutuvan energian hankkeiden vauhdittajina, ti 9.6. klo 15–16

Esitykset:

Kaukolämmön päästöjen vähentäminen, ti 26.5. klo 15–16

Esitykset:

Kaupunkiliikenteen päästöjen vähentäminen, ti 12.5. klo 15–16

Esitykset:

Julkaistu 26.4.2019 klo 13.56, päivitetty 20.10.2020 klo 16.59
 • Tulosta sivu