Hinku-kuntien verkosto kasvoi räjähdysmäisesti vuoden lopussa

Uutinen 10.12.2019 klo 11.00
© Unsplash

Tämän vuoden aikana ennätykselliset 24 uutta kuntaa tai kaupunkia liittyi mukaan hiilineutraalien kuntien Hinku-verkostoon, tahdin vain kiihtyessä kohti loppuvuotta. Kuntien yhteenlaskettu asukasmäärä on reilut 800 000 asukasta (Tilastokeskus 2018), joka on noin puolet kaikista Hinku-kuntien asukkaista.

Toivotamme tervetulleeksi vielä kerran: Akaa, Harjavalta, Heinola, Hollola, Imatra, Jokioinen, Kangasala, Kotka, Kouvola, Kärkölä, Lahti, Nokia, Orimattila, Orivesi, Paimio, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Tampere, Urjala, Vaala, Valkeakoski, Ylöjärvi ja Äänekoski!

Hinku-maakunnat mukaan toimintaan

Vuonna 2019 ensimmäiset kolme maakuntaa saivat Hinku-maakunnan aseman: Etelä-Karjala, Pirkanmaa ja Päijät-Häme. Maakunnan on mahdollista hakea Hinku-maakunnan statusta Suomen ympäristökeskuksesta. Hinku-kuntien asukasmäärän tulee kattaa vähintään 80 prosenttia maakunnan asukasmäärästä ja maakunnan on sitouduttava yhdessä Hinku-kuntien kanssa koko maakunnan päästövähennystavoitteeseen, eli vähentämään maakunnan kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Mukaan mahtuu vielä

Uudet kunnat sekä energia- ja ilmastoalalla toimivat yritykset ovat yhä tervetulleita mukaan Hinku-verkostoon. Hinku-kunnaksi ryhtyminen edellyttää SYKEn laatimien Hinku-kriteerien täyttymistä. Hinku-maakunnille on myös oma kriteeristönsä. Laitetaanko ennätys uusiksi vuonna 2020?

Hinku-faktaa

Hinku-verkosto on vuonna 2008 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat.

Hinku-verkosto jakaa tietoa ilmastonmuutoksen hillinnän parhaista käytännöistä, tukee kuntien ilmastotyötä sekä luo kysyntää ilmastoystävällisille tuotteille ja palveluille.

Hinku-kunnat ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Kunnat pyrkivät vähentämään ilmastopäästöjään lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä ja parantamalla energiatehokkuutta. Kunnat kannustavat myös paikallisia yrityksiä ja asukkaita ilmastotekoihin.

Lisää aiheesta

Lisätietoja

  • HINKU-verkoston valtakunnallinen vetäjä, professori Jyri Seppälä, Suomen ympäristökeskus SYKE puh. 029 525 1629, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

  • Tulosta sivu