Hinku-verkosto rakennusten CO2-optimoinnin mahdollistajana

Uutinen 25.6.2019 klo 17.08
© YHA kuvapankki

Suomessa on jo 54 Hinku-kuntaa. Hinku-kunnat ovat sitoutuneet leikkaamaan hiilidioksidipäästöjään 80 prosenttia vuoden 2007 vertailutasosta vuoteen 2030 mennessä. Suomen kansallinen tavoite taakanjakosektorilla on samassa ajassa 39 prosenttia, joten Hinku-kunnat näyttävät mallia muille ilmastonmuutoksen torjunnassa. Yhtenä mahdollisuutena päästöjen vähentämiseen ovat rakennukset.

Olemassa olevassa rakennuskannassa piilee merkittävä hiilipäästöjen leikkauspotentiaali, joka pintapuolisessa tarkastelussa voi jäädä huomioimatta. Hinku-verkostossa on kuitenkin mukana osaajia, jotka tuottavat puolueetonta tietoa rakennusten hiilitehokkuudesta ja tekevät CO2-optimointiehdotuksia Hinku-kunnille. Yksi näistä asiantuntijaorganisaatioista on Insinööritoimisto Vesitaito.

"Usein hiilitehokkuus yhdistetään suoraan energiatehokkuuteen, mutta energiatehokkuudellakin on hiilijalanjälkensä, joissakin tapauksissa jopa hiilikädenjälki. Arvioimalla energiatehokkuushankinnan hiilitehokkuus elinkaarikustannuksia vastaan saadaan oikeaa tietoa investointipäätösten tueksi", toteaa projektipäällikkö Antti Virkkunen Vesitaito Oy:stä ja antaa esimerkin. "Lämmin käyttövesi on merkittävä energiantuhlaaja. Vakiopaineventtiili, jonka hankintahinta on muutama sata euroa, maksaa itsensä takaisin usein alle vuodessa. Toinen hyvä esimerkki on yläpohjan lisälämmöneristys, jossa esimerkiksi selluvilla, biopohjainen kierrätystuote, voi olla energiansäästäjän lisäksi hiilivarasto. Pelkkä energiatehokkuuteen tuijottaminen ei siis kerro koko totuutta, joskin se on se merkittävin osa elinkaaren aikaisia päästöjä", sanoo Virkkunen.

"CO2-optimointimme mahdollistaa poimia ne matalalla roikkuvat hedelmät, joiden tuotto on nopeaa ja riskitöntä. Optimointi maksaa itsensä takaisin onnistuneiden toteutusten kautta, täsmentää Virkkunen. "Hinku-verkosto mahdollistaa yhteistyön Hinku-kuntien ja Hinku-yritysten välillä. Meille on tärkeää tuoda oma kortemme kekoon ammattitaitomme kautta ja auttaa aidosti rakennusten hiilitehokkuuden suunnittelussa", päättää Virkkunen.

Tutkimusinsinööri Jyrki Tenhunen Suomen Ympäristökeskuksesta tervehtii ilolla kehitystä, jossa Hinku-kumppanit löytävät yhteistyön kautta keinoja päästötavoitteiden saavuttamiseen.

"Toivomme Hinku-verkoston löytävän uusia oivalluksia ja kehittävän parhaita käytäntöjä hiilitehokkuuden optimointiin. Kotimaiset Cleantech -yritykset tarvitsevat kasvupohjaa. Kuntasektori voi puolestaan hyötyä merkittävästi yritysten tuottamista palveluista sekä taloudellisesti että päästöleikkauksissa. Hinku-yhteistyö lisää taloudellista toimeliasuutta ja voi luoda uusi työpaikkoja luonnonvaroja säästävään teollisuuteen", toteaa Tenhunen ja jatkaa "Samalla kannustan myös Hinku-yrityksiä arvioimaan oman tuotteensa ja tuotantonsa ilmastovaikutuksia. Ympäristöselosteet tuottavat verifioitua tietoa tuotteen ympäristövaikutuksista, joten rohkaisen ehdottomasti niiden laatimiseen. Ympäristöseloste on avainasemassa elinkaariarvion laadinnassa. Se on yritykselle sijoitus tulevaisuuteen", päättää Tenhunen.
 

Lisätietoja

Projektipäällikkö Antti Virkkunen, Vesitaito Oy, www.vesitaito.fi
puh. 0207 888 164, antti.virkkunen@vesitaito.fi


  • Tulosta sivu