Kesän aikana palkittiin neljä Hinku-tekoa

Uutinen 10.9.2019 klo 16.59
Hinku-teko

Suomen ympäristökeskus valitsee joka kuukausi Kuukauden Hinku-teon. Hinku-teot valitaan Hinku-verkoston kunnissa toteutetuista toimenpiteistä. Ne voivat olla kunnan, yrityksen, yhteisön tai yksityishenkilön toteuttamia. Palkittu teko saa diplomin ja julkisuutta. Kesän aikana palkittiin neljä uutta Hinku-tekoa.

Iin IlmastoAreena kuukauden päästövähentäjä elokuussa

Ajatus IlmastoAreenasta syntyi iiläisen kehittämisyhtiö Micropolis Oy:n toimitusjohtaja Leena Vuotoveden mukaan yhtiön pitkäaikaisesta unelmasta kanavoida Iin kunnan onnistunut ilmastotyö koko Suomelle avoimeksi ilmastotekojen juhlaksi. Tapahtuman toivottiin innostavan kaikki suomalaiset mukaan ilmastotyöhön.

Iin kunta, yksi maamme aktiivisimmista ilmastokunnista, järjestää ulkoilmatapahtuman mahdollisimman vähäpäästöisesti, hyödyntäen uusiutuvaa energiaa, kestäviä liikkumismuotoja sekä uudelleenkäytettyjä ja -käytettäviä, mahdollisimman pitkäikäisiä rakenteita. Lue lisää palkitusta.

Kiilto Oy kuukauden päästövähentäjä kesäkuussa

Kemianteollisuuden yritys Kiilto panostaa energiatehokkuuteen ja uusiutuvan energian hyödyntämiseen. Rakennusteollisuudelle tuotteita ja teollisuudelle liimoja valmistavassa tuotantolaitoksessaan Lempäälässä yritys hyödyntää polymerointiprosessissa syntyvää hukkalämpöä sekä maalämpöä ja -kylmää tehdastilojen lämmitykseen ja jäähdytykseen.

”Hukkalämpöjä, maalämpöä ja maakylmää hyödyntävä hybridijärjestelmä teollisessa mittakaavassa on oletettavasti ainoa laatuaan Euroopassa ja todennäköisesti myös koko maailmassa. Lämmitämme tällä hetkellä uusioenergialla lähes kaikki tehdasrakennuksemme”, kertoo tekninen päällikkö Vesa Juhannusvuori Kiillosta. Lue lisää palkitusta.

Asunto Oy Tampereen Pohjolankatu 18–20 kuukauden päästövähentäjä toukokuussa

Asunto Oy Tampereen Pohjolankatu 18–20:n taloyhtiön hallitus on puheenjohtajansa Pertti Vesterisen johdolla toteuttanut esimerkillisesti energiansäästöön ja merkittäviin päästövähennyksiin johtavia toimenpiteitä.

Esimerkilliseksi toiminnaksi voidaan lukea myös taloyhtiön ratkaisuista aktiivinen viestiminen. Vesterinen on käynyt pitämässä esitelmiä talosta monissa erilaisissa tilaisuuksissa ja useilla paikkakunnilla. ”Taloyhtiössämme on vieraillut yli 700 henkilöä katsomassa energiatehokkaita laitteitamme”, kertoo Vesterinen. Lue lisää palkitusta.

Porvoon seurakuntayhtymä kuukauden päästövähentäjä huhtikuussa

Porvoon seurakuntayhtymä on toteuttanut merkittäviä päästövähennyksiä siirtymällä Porvoon tuomiokirkon lämmityksessä öljystä maalämpöön. Seurakuntayhtymä säästää hankkeen myötä vuosittain jopa 30 000 litraa öljyä. Hankkeessa projektiasiantuntijana toimineen Insinööritoimisto Vesi & Watti Oy:n laskelmien mukaan uusi järjestelmä maksaa rahallisesti itsensä takaisin jopa alle kymmenen vuoden aikana.

Porvoon seurakuntayhtymän toimitilainsinööri Timo Kraufvelin odottaa järjestelmän tuovan helpotusta myös kesän helteisiin, sillä sen tuottamaa energiaa voi käyttää myös tilojen viilentämiseen ja kosteuden hallintaan. Lue lisää palkitusta.

Hinku-teko -palkinnon valintakriteereinä ovat:

  • kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen,
  • muut hyödyt kuten energiatehokkuuden ja energiaomavaraisuuden parantaminen, taloudelliset edut, työllisyyden lisääntyminen, yhteisöllisyyden lisääntyminen, käyttö- tai asumismukavuuden parantaminen, positiiviset terveysvaikutukset tai muu hyvinvoinnin lisääntyminen,
  • edelläkävijyyden ja aktiivisuuden osoittaminen,
  • yhdessä tekeminen sekä
  • päästöjä vähentävien käytäntöjen levittäminen ja tiedon jakaminen.

  • Tulosta sivu