Seinäjoki on ensimmäinen Hinku-kunta Etelä-Pohjanmaalta

Uutinen 28.1.2020 klo 12.06
© Seinäjoen kaupunki

Etelä-Pohjanmaan maakuntakeskus Seinäjoki liittyi Hiilineutraalien kuntien (Hinku) verkostoon joulukuussa. Yksi Suomen voimakkaimmin kasvavista kaupunkikeskuksista lähtee rohkeasti selättämään ilmastohaasteita.

”Meidän on ensimmäisenä eteläpohjalaisena Hinku-kuntana ja maakunnan veturina näytettävä esimerkkiä alueellamme. Seinäjoelle muuttaa paljon uusia asukkaita ja kaupunkilaiset ovat myös kyselleet, missä ovat Seinäjoen kaupungin ympäristö- ja ilmastoteot”, sanoo ympäristönsuojelujohtaja Hanna Latva-Kiskola Seinäjoen kaupungilta.

”Seinäjoki markkinoi itseään avaruuden pääkaupunkina. Tämä tarkoittaa, että meillä on nimenomaan hyville asioille tilaa. Hiilineutraalius kuuluu näihin, ja se on meillä lähivuosina nostettava puheista konkretiaan. Odotan Hinku-verkostolta juurikin näkyvyyttä ja tukea isoihin muutoksiin, joita kohti mennään”, hän jatkaa.

Kiinteistöjen energiatyössä tekemisen meininkiä

Seinäjoella on kartoitettu johdon näkemyksiä ja henkilöstön ajatuksia ilmastotyön pohjaksi. Meneillään on selvitys Seinäjoen kaupungin kestävän kehityksen nykytilasta. Vuosien mittaan kaupungissa on kuitenkin tehty jo useita kuntien energiatehokkuussopimukseen liittyviä toimia.

”Energiatehokkuutta on parannettu ja sähkön- ja energiansäästöön on etsitty aseita. Tilapalvelut ovat omalta osaltaan tehneet investointeja lämmitysmuotojen vaihtamiseen ilmastoystävällisiin vaihtoehtoihin. Esimerkiksi öljylämmitteisiä kiinteistöjä on muutettu maalämpöön ja myös aurinkoenergiaa hyödynnetty. Siirryimme vuosi sitten käyttämään vihreää sähköä”, Latva-Kiskola kertoo.

Kaupungissa odotetaan Hinkun tuovan ilmastoalalle myös innovatiivisia uusia toimenpiteitä ja uutta yritystoimintaa. Tulevaisuudessa tehdään entistä tiiviimpää yhteistyötä hallintokuntien ja kaupungin omistamien yhtiöiden kanssa.

”Seinäjoen kestävän kehityksen työryhmässä on mukana monialaisesti asiantuntijoita läpi kaupunkiorganisaation. Vahvuutemme on tekemisen meininki. Meillä on kaikki edellytykset tehdä isoa ja näkyvää, kun vain saadaan liikettä aikaan oikeaan suuntaan. Uskon, että ilmastoasioiden esilläpito tekee niistä tutumpia ja niitä otetaan sitä kautta mukaan myös päätöksentekoon tulevaisuudessa”, painottaa Latva-Kiskola.

Hinku-verkosto on vuonna 2008 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat. Hinku-verkosto jakaa tietoa ilmastonmuutoksen hillinnän parhaista käytännöistä, tukee kuntien ilmastotyötä sekä luo kysyntää ilmastoystävällisille tuotteille ja palveluille. Hinku-verkostoa vetää Suomen ympäristökeskus SYKE.

Lisää aiheesta

Lisätietoa

  • Ympäristönsuojelujohtaja Hanna Latva-Kiskola, Seinäjoen kaupunki, puh. 044 425 5716, hanna.latva-kiskola@seinajoki.fi
  • Hinku-verkoston valtakunnallinen vetäjä, professori Jyri Seppälä, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1629, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


 


  • Tulosta sivu