Suomen kuntien päästölaskentajärjestelmä – kokonaiskuvan selkeyttäjä

Uutinen 12.3.2020 klo 12.51
Jyri Seppälä © Kai Widell / SYKE

Helmikuun alussa saatiin vihdoinkin kaikki Suomen kunnat kattava kasvihuonekaasupäästöjen laskentajärjestelmä ja sitä kautta kuntien päästötiedot vuosille 2005–2017. Sitä oli odotettu ja toivottu pitkään. Prosessi ei ollut helppo, mutta ei ollut tehtäväkään. Tiettävästi missään muualla maailmassa ei ole vastaavaa järjestelmää, joka kattaa yli 300 kunnan päästöarviot yhtenäisellä laskentaperiaatteella. Hatun noston arvoinen saavutus tekijöille ja heidän sitoutumiselleen tehtävään.

Kuntien päästölaskenta on tarpeen etenkin Suomessa, jossa on kansainvälisesti ennen näkemätön määrä ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijäkuntia ja -maakuntia. Hinku-kuntiakin on jo 72. Lisäksi meillä on neljä Hinku-maakuntaa, jotka tavoittelevat 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Käytännössä kuntatiedoista saadaan myös tiedot näihin maakunnallisiin päästötavoitteisiin.

Voisi kuvitella, että kuntien ja maakuntien päättäjät voivat huokaista helpotuksesta. Vanha sanonta ”Sitä mitä et voi mitata, sitä et voi seurata ja johtaa” toteutuu nyt. Tilanne ei taida kuitenkaan olla näin selvä. Nyt julkaistut tulokset saattavat poiketa ennakko-odotuksista tai aikaisemmista nähdyistä lukuarvoista. Jälkimmäinen tilanne saattaa johtaa hämmennykseen ja kyselyihin.

Päästölaskentajärjestelmät ovat oletuksiensa, lähtötietojensa ja resurssiensa vankeja. Nyt valmistunut järjestelmä ei ole täydellinen, mutta hyvä kompromissi nykytilanteessa. Tekijät kyllä tietävät, että työ jatkuu. Järjestelmä pystyy kuitenkin antamaan jo nyt hyvän kokonaiskuvan kuntien ja alueiden päästötilanteesta.

Tuloksista pystyy näkemään, että eri kuntien ja alueiden välillä löytyy suurta vaihtelua päästötilanteen kehityksessä. Tämä ei ole ihme, sillä kunnilla ja alueilla on erilaiset lähtökohdat ja mahdollisuudet edetä asiassa. Viimeksi mainitun näkökohdan taakse ei kuitenkaan kannata piiloutua. Jokainen voi edetä ottaen huomioon olosuhteet ja tehdä omasta etenemisestä kiinnostavan avaamalla uusia päästövähennyspolkuja.

Energiaa ei pidä siis käyttää vertailemalla omia tuloksia muiden kuntien ja alueiden tuloksiin, vaan siihen, kuinka pääsee itse eteenpäin. Tähän liittyen päästöjärjestelmä avaa uusia mahdollisuuksia jo nyt. Tartutaan niihin, ja tehdään mahdottomasta mahdollinen eli menetystarina Suomelle – yhdessä.

Jyri Seppälä, Hinku-verkoston valtakunnallinen vetäjä, professori, Suomen ympäristökeskus (SYKE)

 


  • Tulosta sivu