Hiilineutraali-uutiskirje 1/2022

21.3.2022 klo 11.32
 

Tehdään resurssitehokkuudesta kestävyysloikka!

Energian hinta on ollut nousussa koronan runteleman talouden takia, eikä Ukrainan sota ole ainakaan laskemassa hintoja. Haasteena on, kuinka Venäjältä tuotavat fossiiliset virrat voidaan korvata energiatuotannossa. Tilanteeseen ei ole näkyvissä helppoja ratkaisuja, sillä samalla ilmastoasioita on vietävä eteenpäin sovitulla tavalla.

Tässä tilanteessa energia- ja resurssitehokuudella on uusi tilaus, johon kuntien kannattaa tarttua, kirjoittaa Jyri Seppälä.

 

Maakunnilla tärkeä rooli ilmastotyön luotsaamisessa – vaikuttavimmat toimet koottu mallitiekartoiksi

© SYKE

Alueellinen ilmastotyö tukee ja kokoaa yhteen paikallisia toimijoita käytännön ilmastotoimien toteuttamisessa.  Maakuntien vaikuttavimmat ilmastotyön toimenpiteet on koottu yhteen mallitiekatoiksi. 


Jaa edistyksellinen tekosi Kestävyysloikka.fi:ssä!
 
© SYKE

Suomen ympäristökeskus on uudistanut Energia- ja materiaaliloikka -verkkopalvelunsa Kestävyysloikaksi. Kestävyysloikka on alusta ilmasto-, kiertotalous- ja luontoratkaisujen esittelemiseksi ja levittämiseksi.


Porvoo energiamurroksen etujoukoissa – Keskuskoulu lämpiää tehokkaasti hukkalämmöllä

© Porvoon kaupunki

Porvoon Keskuskoululla otettiin syyskuussa 2021 käyttöön  kaksisuuntainen kaukolämpöjärjestelmä. Rakennuksen lämmityksessä hyödynnetään hukkalämpöä, joka syntyy toisaalla kaukolämpöverkostossa.


1,5 asteen elämää kaupungeissa: tapaus Lahti, Oulu ja Tampere
 
 

Demos Helsinki selvitti yhdessä Lahden, Oulun ja Tampereen sekä 12 kaupunkilaisen kanssa, millä tavalla 1,5 asteen ilmastotavoite on saavutettavissa myös kaupunkilaisilla elämäntavoilla.


Helsingin uuden kaupunkiympäristötalon ravintolapalvelu kilpailutettiin ilmastotavoitteet edellä
 
© Palmia

Helsinki kilpailutti uuden kaupunkiympäristötalon ravintolapalvelun ilmastonäkökohdat huomioiden. Palvelun tuottajalta edellytettiin, että tämä sitoutuu noudattamaan  ilmastoystävällisyyden kriteerejä sekä pienentämään toimintansa hiilijalanjälkeä.


Naantalin kaupunki mukaan Hinku-verkostoon
 
© Naantalin kaupunki

Naantalin kaupunki päätti liittyä ilmastotyön edelläkävijöihin, Kohti hiilineutraalia kuntaa -verkostoon (Hinku). Naantalin liittymisen myötä Hinku-verkostossa on jo 82 kuntaa, ja niiden yhteenlaskettu asukasluku on 2 185 700.


Kemijärven kaupunki mukaan ilmastotyön edelläkävijäverkostoon
 
© Kemijärven kaupunki

Hinku-verkostoon liittynyt Kemijärvi on tehnyt jo pitkäjänteisesti työtä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Kemijärvi on panostanut muun muassa kiinteistöjen lämmitysratkaisuihin ja energiansäästöön.


BLOGIT

Ilmastotyö näkyy lähes kaikessa Pirkanmaan liiton toiminnassa
Liisa Hyttinen, Pirkanmaan liitto

 

AJANKOHTAISTA

Tuuppauskokeilu: Energianeuvonta puree ihmisiin, jotka seuraavat sähkönkulutustaan

Lakisääteisillä ilmastosuunnitelmilla voidaan vahvistaa keskisuurten ja pienten kuntien ilmastotyötä

Kunta: Osallistu vähähiilisen rakentamisen lainsäädännön kehittämiseen

Palveluiden saavutettavuus ja henkilöautoliikenteen sähköistäminen avainasemassa liikenteen päästöjen vähentämisessä maaseutukunnissa (SYKE)

IPCC:n raportti: Ilmastonmuutos on vaikuttanut vakavalla tavalla luontoon ja ihmisiin – vaikutukset jakautuvat epätasaisesti (SYKE)


  • Tulosta sivu