Hiilineutraali-uutiskirje 1/2023

27.3.2023 klo 11.16
Jyri Seppälä © Kai Widell

Toivoa tulee lisätä tekemällä!

Päättäjät ovat isossa vastuussa siitä, että ilmastomuutokseen liittyvä toivo tulkitaan oikealla tavalla. Toivon tulisi purkautua välittömiksi toimiksi vähentää kasvihuonekaasuja. Onneksi Suomessa on jo yli sata kuntaa, jotka haluavat näyttää esimerkkiä päästöjen vähentämisessä Suomen virallisia tavoitteita nopeammin, kirjoittaa professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta.

 

Kaikkien Suomen kuntien ja maakuntien kulutusperäiset päästöt laskettu ensimmäistä kertaa

© Filmbutik

Suomen ympäristökeskus on julkaissut kulutusperäiset kasvihuonekaasupäästötiedot ensimmäistä kertaa kaikille Suomen kunnille ja maakunnille. Sekä kuntien että maakuntien asukaskohtaisissa päästöissä on suuria eroja. Tuontihyödykkeiden kulutuksen myötä merkittävä osa päästöistä kohdentuu myös ulkomaille.


Kuntien kasvihuonekaasupäästöjen skenaariotyökalua päivitettiin – maatalouden toimenpiteet mukana

Kuntien ilmastotoimien skenaariotyökalun kaikki aineistot on päivitetty vuoteen 2020.  Maatalouden osalta käyttäjä voi nyt määrittää eri eläinmäärien muutoksen, ilmastorehun käytön nautojen ruokinnassa, epäorgaanisen typpilannoitteen käytön sekä toimenpiteitä turvepelloilla.


Kuntien kasvihuonekaasupäästöjen skenaariotyökalulla voi nyt arvioida myös ilmastotoimien talous- ja terveysvaikutuksia
 
© Kai Widell

Skenaariotyökalulla voi nyt arvioida paitsi suunniteltujen ilmastotoimien päästövaikutuksia, myös toimenpiteiden talous- ja terveysvaikutuksia. Kunnat ja maakunnat voivat hyödyntää työkalua esimerkiksi ilmasto-ohjelmien toimenpiteiden etukäteisarvioinnissa.


Ilmasto- ja talousjohtamisen malli kaikille kunnille sovellettavaksi
 
© Adobe Stock

Resurssiviisaat Fisu (Finnish Sustainable Communities) -kunnat ovat yhdessä rakentaneet mallin ilmasto- ja talousjohtamisen kytkemiseksi. Tämä tarjoaa kaikille kunnille apua siihen, kuinka ilmastotyö käytännössä sovitetaan kunnan vuosittaiseen taloussuunnitteluun ja -seurantaan.


Hinku-teko-palkinto Seinäjoen kaupungin Tarkenoo iliman palttoota ja rasoja -hankkeelle
 
© Seinäjoen kaupunki

Suomen ympäristökeskuksen Hinku-tiimi on myöntänyt Hinku-teko-tunnustuksen Seinäjoen kaupungin Tarkenoo iliman palttoota ja rasoja -hankkeelle tuloksellisesta ja esimerkillisestä toiminnasta kaupungin omistamien kiinteistöjen energiankulutuksen pienentämiseksi.


Hinku-teko-palkinto Rautajärven seudun kylät Oy:lle
 
 

Suomen ympäristökeskuksen Hinku-tiimi on antanut Hinku-teko-tunnustuksen Rautajärven seudun kylät Oy:lle esimerkillisestä toiminnasta vanhojen hirsitalojen hyödyntämisestä ilmaston kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. 


Juuan kunta mukaan Hinku-verkostoon
 
© Juuan kunta

Juuan kunnanhallitus on hyväksynyt liittymisen Hinku-verkostoon sekä Kunta-alan energiatehokkuussopimukseen. Molemmissa keskeisenä tavoitteena on ilmastonmuutoksen hidastaminen.


AJANKOHTAISTA

Hinku-kunta Rauma investoi vahvasti energiatehokkuuteen

Urakkakohtainen ympäristösuunnitelma on merkittävä keino päällystystöiden ilmastokestävyyden edistämisessä

Kestävän työmatkaliikkumisen hyötyjä - Case Vaisala Oyj

Tuet kohdentuvat suurituloisille ja pieniin remontteihin — tutkimushanke suosittaa muutoksia energia-avustukseen

IPCC:n raportti: Ilmastonmuutos etenee aiheuttaen maailmanlaajuisia vaikutuksia – hillinnän ratkaisuja on olemassa (Syke)


  • Tulosta sivu