Hiilineutraali-uutiskirje 2/2020

28.5.2020 klo 15.00
Kuntien kokemuksia matkalla kohti hiilineutraalia kuntaa

Kunnilla on suuri rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Kuntien hyvät tavoitteet eivät kuitenkaan automaattisesti realisoidu tehokkaiksi päästövähennystoimiksi.

Halusimme selvittää Hinku-verkoston vaikuttavuutta ja kerätä kuntien tähänastiset kokemukset yhteen. Raporttiin kerätyt kokemukset palvelevat toivottavasti sekä haastateltuja kuntia itseään, uusia Hinku-kuntia, että samalla kaikkia Suomen kuntia, jotka painivat usein samojen ilmastohaasteiden parissa, kirjoittaa Laura Saikku, erikoistutkija ja Canemure-hankkeen vetäjä Suomen ympäristökeskuksesta.

 
Ilmastopäästöjen vähentämisellä on kiire – panostuksia lisättävä kaikkein vaikuttavimpiin päästövähennystoimiin
 
© Unsplash/Chris Barbalis

Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035. Kaikkien toimijoiden tulee edistää konkreettisia, merkittäviä ja nopeutettuja toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi.


Uusi tutkimus: Hinku-verkostolla on positiivinen vaikutus kuntien ilmastotyöhön
 
© Unsplash/Jack Alexander

Kohti hiilineutraaleja kuntia (Hinku) -verkostoon liittyminen on alentanut kuntien ilmastopäästöjä. Valtaosa Hinku-kunnista myös kokee, että verkostoon kuuluminen on lisännyt vaikuttavuutta ilmastotyössä, kertoo Suomen ympäristökeskuksen selvitys.


Porvoossa ilmastokasvatus on hyvällä mallilla
 
© Sami Heiskanen

Porvoossa Kevätkummun koulussa oppilaat ovat ottaneet ekoteot osaksi arkea ja saaneet Canemure-hankkeen yhteydessä myös roolin kaupungin ilmastolähettiläinä. Katso myös oppilaiden video!


Hinkuteot vuosien varrella
 
© Kiilto Oy/Laura Heinovaara

Hinkutekoja on palkittu vuodesta 2012 ja vuosien varrelle on mahtunut mitä erilaisempia tekoja viherlainasta festivaalin päästöjen vähentämisen kautta hiiltä sitoviin maanviljelykäytäntöihin. Tiedätkö sinä tekijän, joka ansaitsee tunnustusta? Ehdota Hinkuteko-palkinnon saajaa.


Finland has launched world’s first nationwide emissions assessment
 
© Olli-Pekka Pietiläinen

The Finnish Environment Institute has launched a novel calculation system bringing together greenhouse gas emissions from different cities, municipalities and regions around the country in one platform. The website is a unique visualization of each Finnish municipality’s emissions status from 2005 onwards.


Uusi Hiilineutraali-webinaarisarja käynnistyi
 
© SYKE

Hiilineutraali-webinaari kokoaa ilmastonmuutoksen hillinnästä kiinnostuneet uusimman tiedon äärelle. Alan parhaat asiantuntijat jakavat tietoaan ja vastaavat ilmastonmuutoksen hillinnän polttaviin kysymyksiin.


BLOGIT

Aurinkosähköjärjestelmien hinnat laskussa – kannattavuutta arvioitava käyttöajan puitteissa
Karoliina Auvinen ja Miika Rummukainen SYKE

Vähähiilisiä hankintoja ympäristöjalanjälkimenetelmällä?
Johanna Suikkanen SYKE, Satu Turula ja Reetta Huomo Helsingin kaupunki

 

AJANKOHTAISTA

Kainuussa ja Koillismaalla aloitti hiilineutraaliutta edistävä hanke

Hinku-kevätpäivä teki digiloikan

Metsän kaavoituksen hiilipäästöjen arviointityökalu esittelyssä

Punkalaidun Hinku-verkostoon

Ympäristöjalanjälki tukemaan julkisten hankintojen ilmastovaikutusten arviointia


  • Tulosta sivu