Hiilineutraali-uutiskirje 2/2023

12.6.2023 klo 10.30
Kuvituskuva rahaa ja lehti
© Adobe Stock

Professori Jyri Seppälä: Jos valtio empii, kunnat näyttävät tietä

Hiilineutraaliustavoitteemme puhuttelee hyvin maailmalla. Viimeaikaiset puhtaan energian miljardi-investoinnit ja -suunnitelmat etenkin tuulienergiaan ja vetyyn antavat tähän uskoa. Lähes sadan erilaisen kunnan ja viiden maakunnan kuuluminen Hinku-verkostoon on hieno osoitus siitä, että Suomessa vähähiilisyys on nähty mahdollisuutena eikä uhkana aluetasolla, kirjoittaa professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta.

 

Vuonna 2021 kuntien ilmastopäästöt pysyivät edellisvuoden tasolla

Suomen kuntien kasvihuonekaasupäästöt sektoreittain vuosina 2005–2021

Vaikka lämmitystavoissa tapahtui edelleen siirtymää vähähiilisiin ratkaisuihin, myönteistä päästökehitystä hidasti etenkin edellisvuotta suurempi rakennusten lämmitysenergian kulutus.


Tieliikenteessä on merkitystä, millä ajokilometrit ajetaan

Sähköauto
 

Päivitettyjen tietojen perusteella tehtyjen laskemien mukaan täyssähköiset henkilöautot aiheuttavat keskiarvokilometreillä ajettuna jo alle kolmessa vuodessa vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin vastaavat bensiinikäyttöiset henkilöautot.


Hiilineutraali-blogi: Turvepellot mukaan ilmastotalkoisiin!
 
Hns_blogi_Luke_kirjoittajat
Kristiina Lång ja Sanna Saarnio

Vuonna 2020 käytettiin 62 miljoonaa euroa tukemaan ”maatiloja”, jotka eivät myyneet eurollakaan maataloustuotteita tai vuokranneet peltojaan toiselle viljelijälle. Olisi yhteiskunnan etu ja ruokaa tuottavien viljelijöiden kannalta reilua, että maataloustukia myönnettäisiin vain ruuantuotantoon tai ympäristöhyötyjen tuottamiseen


Oppaasta apua kunnan ilmastosuunnitelman tekemiseen!
 
Kuvituskuva, ilmastosuunnitelma
© Adobe Stock

Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus ovat julkaisseet kunnille suunnatun oppaan ilmastosuunnitelman laadintaan. Opas on suunnattu erityisesti ilmastotyötään aloitteleville kunnille.


Hinku-verkosto tiiviimmin mukaan ilmastopolitiikan pyöreän pöydän keskusteluun
 
Fredrick von Schoultz
© Porvoon kaupunki

Porvoon apulaiskaupunginjohtaja Fredrik von Schoultzin mielestä Hinku-verkosto pitäisi sitoa tiiviimmin mukaan niin, että edustajalla on puheenvuoro jokaisessa verkoston kokouksessa ja hän pystyy keskustelun perusteella myöskin muodostamaan näkemystä verkoston tahtotilasta ennen ryhmän kokouksia.


Uusia Hinku-kuntia: Loviisa ja Ristijärvi
 
Loviisa
Loviisa

Loviisa ja Ristijärvi ovat liittyneet Hinku-verkostoon. Molemmissa kunnissa panostetaan muun muassa uusiutuvan energian tuotantoon. Hinku-verkostossa on tällä hetkellä jo 96 kuntaa! 


Helsingin Lauttasaari ja Maunula Canemureen
 
Lauttasaari Canemureen

Osahankkeen tavoitteena on selvittää ja vähentää kahden helsinkiläisen kaupunginosan rakennusten ja yksityisliikenteen päästöjä. Lisäksi hankkeessa kehitetään keinoja tavoittaa alueiden asukkaita ja saada kannustettua muita kaupunginosia mukaan ilmastotyöhön.


Hinku-päivillä puhutti vihreä siirtymä ja yhteistyö
 
Hinku-kevätpäivä 3.4.2023.

Hinku-kevätpäivillä 3.4.2023 keskityttiin erityisesti vihreään siirtymään ja ilmastotyön talousvaikutuksiin, ilmastosuunnitelmien laatimiseen liittyvään tukeen ja palveluihin sekä kuntien mahdollisuuksiin tehdä paikallista yhteistyötä yritysten ja kansalaisjärjestöjen kanssa.


AJANKOHTAISTA

Tule mukaan vähähiilisten hankintojen kehitysohjelmaan!

Tutkimus: tuotteiden elinkaaripäästöihin perustuva kulutusvero vaatii tarkkaa harkintaa ja parempaa tietopohjaa

Energiakriisi vauhditti energia- ja ilmastotoimia mökeillä

Uudistunut ymparisto.fi tarjoaa luotettavaa tietoa kestäviin valintoihin

 


  • Tulosta sivu