Hiilineutraali-uutiskirje 3/2022

18.10.2022 klo 13.27
Jyri Seppälä © Kai Widell

Maailma muuttuu, muuttuvatko ilmastotoimet?

Elämme nyt erikoista aikaa. Juuri kun korona alkoi hellittää, tuli Ukrainan sota energiakriiseineen. Samalla ilmastonmuutos on näyttänyt voimistuvia merkkejä eri puolilla maailmaa. Tässä tilanteessa suomalaisten kuntien ja maakuntien Hinku- ja hiilineutraaliustavoitteiden tärkeys ei ole hävinnyt mihinkään, päinvastoin.

Muuttunut maailma merkitsee sitä, että aikanaan suunnittelut ilmastotoimet on hyvä päivittää tinkimättä tavoitteista. Koska resurssit ovat tiukalla, kannattaa arvioida mistä toimista saa parhaat ilmasto- ja kustannushyödyt lähiaikana. Samalla tulee kuitenkin huolehtia siitä, ettei lähiajan toimilla hidasteta ilmastoimien vaikuttavuutta pitkällä aikavälillä, kirjoittaa Jyri Seppälä.

 

Pitkäjänteinen ilmastotyö auttaa Suomea selviämään energiakriisistä

© Unsplash

Ilmastotyöhön kunnianhimoisesti suhtautuneet kunnat ovat tehneet pitkäjänteisesti työtä energiatehokkuuden edistämiseksi ja uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämiseksi. Tehty työ helpottaa nykyistä energiakriisiä ja parantaa valmiuksia ottaa käyttöön uusia energiatoimia kriisin hallintaan.


Yritykset toivovat kunnilta kunnianhimoista ilmastotoimijuutta

 
 

Yritykset toivovat kuntien olevan kunnianhimoisia ilmastotoimijoita ja toimivan fasilitaattorina, joka tuo oikeat yritykset yhteen yhteisen ongelman ratkaisemiseksi. Kuntien toivotaan myös hyödyntävän rohkeammin yksityisen sektorin osaamista ilmastotyössä.


Julkisten hankintojen päästövähennysmahdollisuuksista uutta tietoa
 
 

Julkiset hankinnat on keino toteuttaa kuntien ja muiden julkisen sektorin toimijoiden päästövähennystavoitteita. Energiatehokkuuden, pitkäikäisyyden ja elinkaarisen kestävyyden huomioiminen julkisissa hankinnoissa säästää myös rahaa.


Kotitalouksien kulutuksen hiilijalanjäljen puolittamiseen haetaan keinoja
 

Suomen ympäristökeskus SYKE selvittää yhdessä Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen kanssa, minkälaisia ohjauskeinoyhdistelmiä tarvitaan, jotta suomalaisten kotitalouksien kulutuksen hiilijalanjälki saadaan puolitettua vuoteen 2035 mennessä


Seitsemän uutta Hinku-kuntaa vahvistaa ilmastotyötä Suomessa
 
 

Hinku-verkosto on vuonna 2008 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto. Tänä vuonna Hinku-kuntien verkosto on kasvanut vauhdilla. Kesän ja syksyn mittaan verkostoon on liittynyt seitsemän uutta kuntaa ympäri Suomea.


BLOGIT

Kulutusperusteinen päästölaskenta kuntien ilmastotyön tukena
Laura Saikku, SYKE

Hukkalämmöt hyötykäyttöön lämpövarastoilla – polttoon perustuva lämmöntuotanto historiaan
Teemu Helonheimo, SYKE

 

AJANKOHTAISTA

Ilmastonmuutos liikuttaa pelaajia

Kokemäki koko kaupunkina liittyi Vihreä lippu -ohjelmaan

Biokaasulaitos on iso investointi, mutta mittavat ovat hyödytkin

Uudet kosteikkoviljelytuotteet vähentävät päästöjä koko elinkaarensa ajan

Ilmastonmuutoksen hillinnän ja monimuotoisuuden turvaamisen välistä yhteyttä voidaan vahvistaa (SYKE)

Kaavoituksen ilmastovaikutusten arviointia helpottamaan kehitetään Hiilikartta (SYKE)


  • Tulosta sivu