Hiilineutraali-uutiskirje 4/2020

1.12.2020 klo 15.57
 
Vantaan kaupunki liittyi ilmastotyön edelläkävijäverkostoon Hinkuun

Vantaa on ensimmäinen pääkaupunkiseudun kunta, joka liittyi Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -verkostoon ollen sen 76. jäsen.

"Vantaan ilmastotyölle ominaista on kokonaisvaltaisuus. Vantaan Energia luopuu jo vuonna 2022 kivihiilen käytöstä ja kaupunkimme kasvaa uuden yleiskaavan ohjaamana tiivistyen kehittyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle. Tämän lisäksi panostamme vastuullisiin hankintoihin, kiertotalouden edistämiseen ja innostamme kaupunkilaisia mukaan ympäristötyöhön erilaisten osallistavien hankkeiden ja koko oppimispolun mittaisen ympäristökasvatuksen keinoin", kuvailee kokonaisuutta kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

 
Hiilineutraali Pirkanmaa 2030 -tiekartta tarjoaa työkaluja ilmastotyöhön
 
 
 

Hiilineutraali Pirkanmaa 2030 -tiekartta kokoaa strategisen kuvan maakunnan päästövähennysteemoista ja toimenpiteistä. Se tarjoaa työkaluja, joiden avulla voidaan vähentää hiilidioksidipäästöjä ja hillitä ilmastonmuutosta. 


Raumalla yritykset näkevät kulutuksensa reaaliaikaisesti: kolmannes pois päästöistä
 
© Rauman meriteollisuuskiinteistöt

Rauman Meriteollisuuskiinteistöt analysoi älykkäällä mittaus- ja valvontajärjestelmällä vuokralaistensa sähkön, kaukolämmön ja vedenkulutusta. Kun kiinteistöjen kulutus tunnetaan, löydetään myös säästökohteet.


Uudenlainen lämpöakku pystyy tuottamaan energiaa 300 omakotitalon lämmitykseen
 
 

Lappeenrannan kaupunki on ottanut aktiivisen otteen energiamurroksen edistämiseen. Testattavana on tällä hetkellä kansainvälisesti uudenlainen lämpöakku, joka voi tuottaa kaupungin kaukolämpöverkkoon joustavasti uusiutuvaa energiaa.


Vehmasta ja vehreää kaupunkia rakentamassa Turkuun
 
© Arto Takala / Turun kaupunki

Turun kaupunki tähtää hiilineutraaliuteen vuonna 2029. Siniviherkerroin on yksi kaupungin monista ilmasttoimenpiteistä, ja sillä arvioidaan pihojen ilmastokestävyyttä. Turun Canemure-osahanke jalkauttaa siniviherkerrointa käyttöön kaupunkirakentamisessa.


Helsingin Canemure-osahanke: Hankintakriteerejä kehitettävä yhteistyössä yritysten kanssa
 
 
 

Helsingin CANEMURE-osahankkeessa kehitettiin vastuullisuuskriteerit maito- ja lihatuotteille. Työ osoittaa, että hankintakriteerien kehittämisessä tarvitaan tiivistä vuoropuhelua yritysten kanssa.


Kemi mukaan Hinkuun
 
© Pentti Korpela

Kemin kaupunginvaltuusto päätti Hinkuun liittymisestä 19.10.2020. Kemi on tehnyt pitkäjänteisesti työtä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi: Kemin kaupunki sitoutui YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin jo vuonna 2017.


Taloyhtiöklubeista joukkovoimaa asunto-osakeyhtiöiden energiaremontteihin
 
© Helsingin kaupunki

Asunto-osakeyhtiöiden energiaremontteja vauhditetaan Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien kunnianhimoisessa Taloyhtiöklubi-yhteishankkeessa. Hankkeessa kootaan yhteen naapuruston taloyhtiöiden hallitukset, perustetaan yhteistyöfoorumi ja ryhdytään tekemään tavoitteellista  yhteistyötä kiinteistöjen ja alueen kehittämiseksi.


Lumijoki Hinkuun
 
 

Pohjois-Pohjanmaan uusi Hinku-vahvistus Lumijoki on tehnyt pitkäjänteisesti ilmastotyötä muun muassa lisäämällä rakennuskannan energiatehokkuutta ja siirtymällä fossiilisista energialähteistä uusiutuviin. Kunta aikoo jatkossa panostaa erityisesti vähähiiliseen rakentamiseen.


BLOGIT

Koronapandemian opit ilmastokestävään kaupunkisuunnitteluun
Päivi Tikkakoski, SYKE ja Auni Haapala, Ilmatieteen laitos 

 

AJANKOHTAISTA

Hinku-päivä kokosi yli sata osallistujaa eri puolilta Suomea

Kestävät liikkumisratkaisut esille KULKURI-laskurilla

Toimintatutkimus ympäristö- ja hukkalämmön edistämiseksi kaukolämpöverkoissa käynnistyy

Lappeenranta ja Etelä-Karjala haluavat ilmastotyön esikuviksi

SYKEltä mittava tietopaketti lahjaksi Hinku-kunnille

Hiilijalanjälki paljastaa hankintojen ilmastokuorman

Ilmastotoimet turvemaametsissä helpottavat Suomen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista

Politiikkasuositus: Kuntatalouteen nostetta fiksuilla ilmastoratkaisuilla


  • Tulosta sivu