Hiilineutraali-uutiskirje 4/2022

22.12.2022 klo 15.20
Laura Saikku © Luukas Myller

Vuosi täynnä vaikuttavaa ilmastotyötä

Hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia rakentavassa Canemure-hankkeesssa seitsemän maakuntaa, 14 osahanketta sekä valtakunnallinen asiantuntijaverkosto vievät ilmastonmuutoksen hillinnän toimia käytäntöön vuosina 2019-2024. 

Kuluneen vuoden 2022 aikana useassa Canemuren osahankkeessa toimenpiteitä dokumentoitiin ja levitettiin laajemman vaikuttavuuden saavuttamiseksi. Alueelliset ilmastotiekarttojen opit koottiin yhteen ja maakuntatoimijat ovat auttaneet kuntia esimerkiksi ilmastoskenaarioiden laatimisessa. Hankkeessa tuotettiin myös uutta tutkimustietoa ja julkaistiin kuntien ja alueiden ilmastoindikaattorit, kirjoittaa Laura Saikku.

Ilmastotyö jatkuu tiiviinä tulevinakin vuosina Canemuren puitteissa! 

 

Ennakkotieto: Kuntien ilmastopäästöt laskivat 3,1 prosenttia vuonna 2021

© Pixaby

Suomen ympäristökeskuksen laskelman mukaan kuntien yhteenlasketut ilmastopäästöt vähenivät 3,1 prosenttia vuonna 2021 edellisvuoteen verrattuna. Päästöt vähenivät lähes kaikilla sektoreilla, mutta kasvanut lämmitystarve hidasti rakennusten lämmityksen päästövähennystahtia. 


Kuntien ilmastotekojen hyödyt jäävät vajaiksi ilman tehokasta viestintää

© Lappeenrannan kaupunki
 
 

Tieto kuntien ilmastoteoista jää leviämättä, koska kunnissa on haasteita löytää resursseja ilmastoviestinnälle. Suomen ympäristökeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan nopea tapa edistää ilmastoviestinnän vaikuttavuutta on tiivistää yhteistyötä kuntien ilmastotyötä tekevien asiantuntijoiden ja viestijöiden välillä.


Vähähiilisempi rakentaminen infra-alan yhteinen tavoite
 
© SYKE
 

InfraCO2-päätötietokanta täydentää vähähiilisen rakentamisen tietopohjaa ja yhdenmukaistaa koko infra-alan kasvihuonekaasupäästöjen laskentaa suunnittelusta rakentamiseen. Tietokannan rakentaminen ja käytännön pilotit onkin tehty tiiviissä yhteistyössä infra-alan toimijoiden kanssa.


Kontiolahden kunta lähti mukaan Hinku-verkostoon
 
© Rami Saarikorpi

Kontiolahti on tehnyt jo ennen Hinku-verkostoon liittymistä aktiivista ilmastotyötä. Suurimmat päästövähennysmahdollisuudet kunnassa liittyvät liikenteen päästöihin, rakennuskannan lämmitysmuutoksiin ja energiantuotannon muuttamiseen uusiutuville energiamuodoille.


Auta meitä kehittämään Kestävyysloikkaa!
 
© SYKE
 

Vastaa lyhyeen kyselyyn ja auta meitä tekemään Kestävyysloikka-palvelusta vieläkin parempi! Kestävyysloikka on Suomen ympäristökeskuksen tarjoama ja ylläpitämä alusta ilmasto-, kiertotalous- ja luontoratkaisujen esittelemiseksi ja levittämiseksi. 


BLOGIT

Hiilinielut vahvoiksi ja maaperäpäästöt alas kunnissa
Laura Saikku ja Sampo Pihlainen, SYKE

 

AJANKOHTAISTA

Kestävyysloikka-palvelulla näkyvyyttä vaikuttaville ilmastoratkaisuille

Hinku-syyspäivillä pureuduttiin energiansäästöön, päästölaskentaan ja kiertotalouteen

Viisi suomalaista kaupunkia kansainvälisten ilmastoedelläkävijöiden joukkoon

EU-maat edistyneet ilmastomuutokseen sopeutumisessa (SYKE)


  • Tulosta sivu