Hinku-kuntia kutsutaan mukaan Minimetsän perustamiseen

Uutinen 30.5.2024 klo 13.28
Minimetsä
Mänttä-Vilppulan Minimetsä on kooltaan noin 2500 neliömetriä ja istutettu vuonna 2021. © Marko Marin

Minimetsä on yhteisöllisesti istutettava nykytaideteos, joka luo luonnon tilaa ja hiljaisuutta kaupunkitilaan. Projektissa puiden istuttaminen, ilmastonmuutoksen hidastaminen ja taide kohtaavat. Minimetsä suunnitellaan yhdessä vastaanottavan kunnan kanssa ja toteutetaan talkoilla.

Minimetsä perustuu taiteilija Nina Backmanin palkittuun Silence Projectiin. Jokaisenoikeudesta inspiraationsa saanut projekti nostaa esiin hiljaisuuden, tilan ja luonnon merkitystä ja sen vaikutusta suomalaiseen kulttuuriin, arvoihin ja identiteettiin.

Minimetsän puut ja muut kasvit valitaan kasvupaikkaan sopivaksi. Teos suunnitellaan pysyväksi ja se voidaan toteuttaa pienenä tai laajana. Kunta tai muu maanomistaja sitoutuu ylläpitämään minimetsää, mutta ideana on, että se on helppohoitoinen ja muuttuu ajan kanssa. Minimetsä muistuttaa vierailijaa luonnon monimuotoisuuden säilymisen ja hiilinielujen turvaamisen merkityksestä ja toimii samalla asukkaiden vihreänä olohuoneena ja oppimisympäristönä.

Minimetsä-teoksia on istutettu Mänttä-Vilppulaan, Porvoon kaupunkiin, Riihisaari-Savonlinnaan ja Stettiniin Puolaan. Vuoden 2024 ensimmäinen Minimetsäteos istutetaan Tammisaareen yhteistyössä Fiskarsin museon kanssa.

Tulevaisuuden visio on kasvattaa minimetsien määrää kaupungeissa ja kunnissa Suomessa ja ulkomailla yhdessä eri asiantuntijatahojen kanssa.

Kaupunkien ja kuntien viheralueet tarjoavat asukkaille mahdollisuuksia virkistäytymiseen ja tukevat luonnon monimuotoisuutta. Lisäksi viheralueilla on merkittävä rooli sekä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä sekä sen vaikutuksiin sopeutumisessa: kasvit ja maaperä sitovat ilmakehän hiiltä, muokkaavat pienilmastoa ja edistävät hulevesien hallintaa.

Minimetsähanke toimii yhteistyössä eri alojen tutkijoiden ja tutkimushankkeiden kanssa. Suomen ympäristökeskuksesta asiantuntijoita ovat Nina Pirttioja ja Mikael Hildén.

Kiinnostuitko Minimetsästä? Ota yhteyttä

Nina Backman
info@silenceproject.fi
www.silenceproject.fi
www.miljoonanpuuntalkoot.com
 


  • Tulosta sivu