Raahe voitti Nollapäästöpäivän Ilmastodieetti-kisan

Uutinen 21.9.2020 klo 16.06
Vanha Raahe. © Raahen seutukunnan kuvapankki

Raahelaiset käyttivät kaikista Hinku-kunnista eniten Ilmastodieettiä syyskuussa Nollapäästöpäivän kisassa. Kilpailuaikana Ilmastodieettiä käytti 98 raahelaista. Kolmen parhaan Hinku-kunnan joukosta Raahella oli eniten käyttäjiä myös suhteutettuna kaupungin asukaslukuun.

Suomen ympäristökeskus SYKE haastoi kaikki Hinku-kunnat mukaan kansainväliseen Nollapäästöpäivään (Zero Emissions Day), jota vietetään maanantaina 21.9. Nollapäästöpäivän tarkoituksena on kannustaa ihmisiä tekemään ilmastoystävällisempiä valintoja arkielämässään. Nollapäästöpäivän myötä SYKE seurasi kehittämänsä Ilmastodieetti-laskurin käyttäjien määrää kaikissa Hinku-kunnissa 1.–17.9.2020 välillä.

”Tulos kertoo, että kiinnostus ilmastoasioihin on Raahessa nousussa. Myös kuntalaisille toteuttamamme viestintä alkaa tuottaa nyt tulosta. Iso merkitys on myös sillä, että täällä Raahessa SSAB:n terästehdas on siirtymässä vuoteen 2028 mennessä hiilineutraaliin terästuotantoon. Prosessissa rautaa aletaan pelkistää hiilen sijaan vedyllä. Tämä viesti kannustaa muitakin Raahen toimijoita ilmastotekoihin”, sanoo Hinku-yhteyshenkilö Seppo Sorvari Raahen kaupungilta.

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Raahe liittyi Hinku-verkostoon vuonna 2018 ja sitoutui näin ollen tavoittelemaan alueensa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä 80 prosentilla vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. SYKEn päästölaskennan mukaan Raahe on onnistunut vähentämään päästöjään 55 prosenttia vuosina 2007–2018, kun Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys on kyseisellä ajanjaksolla 26 prosenttia.

Hinku-kunnista valtaosa mukana kisassa

Kilpailuaikana Ilmastodieettiä käytettiin yhteensä 1834 kertaa. 82 prosenttia kaikista Hinku-kunnista oli edustettuna. Toiselle sijalle Hinku-kuntien Ilmastodieettikisassa nousi 73 käyttäjällä Tampere, joka liittyi Hinku-verkostoon vuonna 2019. Kolmannelle sijalle myös vuonna 2019 Hinku-verkostoon liittynyt Seinäjoki 69 käyttäjällä.

Ideana oli, että kunnat kisaavat keskenään siitä, missä kunnassa laskuria käytetään eniten. Kunnat kannustivat omia asukkaitaan ottamaan Ilmastodieetti-laskurin käyttöönsä kampanjan aikana. Laskuriin tuli merkitä oma postinumero, jolloin jokainen vastaaja saatiin liitettyä kunkin Hinku-kunnan tuloksiin.

Ilmastodieetti auttaa hiilijalanjäljen pienentämisessä

Ilmastodieetti-laskurilla voi laskea asumisesta, liikenteestä, ruuasta, jätteistä ja muusta kulutuksesta syntyvän hiilijalanjäljen yhden vuoden aikana. Laskuri auttaa tunnistamaan, mistä arjen päästöt syntyvät sekä antaa omien vastausten perusteella valikoituja vinkkejä siihen, miten hiilijalanjälkeä voi konkreettisesti pienentää.

Laskurin avulla voi selvittää oman hiilijalanjälkensä tarkasti omiin tietoihin pohjautuen tai vaihtoehtoisesti nopeasti oletusarvojen avulla. Nämä oletusarvot perustuvat käyttäjän antamiin taustatietoihin. Omat laskentatulokset voi tallentaa sivustolle, joka mahdollistaa oman päästökehityksen seurannan. Omaa hiilijalanjälkeä voi verrata myös keskivertosuomalaisen kulutukseen tai laskurin täyttäneiden eri vastaajaryhmien tuloksiin.

Lisätietoja

  • Hinku-verkoston valtakunnallinen johtaja, professori Jyri Seppälä, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525
  • Hinku-yhteyshenkilö Seppo Sorvari, Raahen kaupunki, puh. 040 135 6849, etunimi.sukunimi@raahe.fi

Lisää aiheesta


  • Tulosta sivu