Suomen ympäristökeskus selvittää energiakriisin vaikutuksia mökkeilyyn – osallistu kyselyyn!

Uutinen 13.2.2023 klo 8.52

Suomen ympäristökeskus Syke on käynnistänyt tutkimuksen mökkeilyn hiilijalanjäljen selvittämiseksi. Vapaa-ajan asumisen hiilijalanjälkeä ei ole aiemmin arvioitu valtakunnallisesti.

Osana tutkimusta Suomen ympäristökeskus toivoo mökkiläisten osallistuvan kyselyyn vapaa-ajan asunnon energiaratkaisuista, matkoista ja käytöstä. Kysely on tarkoitettu kaikille, joiden omistuksessa tai säännöllisessä käytössä on Suomessa sijaitseva vapaa-ajan asunto.

Kysely keskittyy vuosien 2022-2023 tilanteeseen. Tutkijoita kiinnostaa erityisesti energiakriisin vaikutukset mökkeilyyn. Mökkeilyn hiilijalanjäljen kannalta keskeisiä tekijöitä ovat esimerkiksi mökin käyttöaste, energiaratkaisut ja energian kulutus, varustelutaso ja liikkuminen.

Mökkeilyn hiilijalanjäljen kokonaiskuvan lisäksi hankkeessa tuotetaan esimerkkilaskelmia erilaisista mökeistä ja keinoista pienentää mökkeilyn hiilijalanjälkeä.

Hankkeen tuloksena syntyy myös työkaluja, joilla mökkeilijät voivat itse arvioida omaa hiilijalanjälkeään. Työkalut palvelevat myös mökkeilyn kansalaisneuvontaa.

Tutkimushankkeen rahoittavat maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö, ja se tehdään yhteistyössä saaristoasiain neuvottelukunnan, Vapaa-ajan asukkaiden liiton ja Suomen Omakotiliiton kanssa.

Hankkeen sivut

Lisätietoja

Erikoistutkija Marja Salo, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1131, etunimi.sukunimi@syke.fi


  • Tulosta sivu