Viisi suomalaista kaupunkia kansainvälisten ilmastoedelläkävijöiden joukkoon

Uutinen 13.12.2022 klo 17.28

Viisi suomalaista kaupunkia – Lahti, Oulu, Tampere, Turku ja Vantaa – on lisätty 21 eurooppalaisen kaupungin joukossa listalle, joka kokoaa ilmastotyön edelläkävijöitä maailmanlaajuisesti. Listan julkaisee vuosittain CDP-järjestö, joka ylläpitää maailman ympäristötietojärjestelmää.

Lahti, Tampere, Turku ja Vantaa kuuluvat myös suomalaiseen Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -verkostoon.

Kaikilla niin sanotun A-listan kaupungeilla on oltava tutkittuun tietoon perustuvat tavoitteet uusiutuvan energian käytölle sekä ilmastopäästöjen vähentämiselle. Lisäksi listalla olevien kaupunkien ilmastotyön on oltava läpinäkyvää: kaupunkien tulee julkistaa ympäristötietonsa CDP-ICLEI Track -järjestelmän kautta, kartoittaa päästönsä ja laatia ilmastotoimintasuunnitelma.

Kaupungeilla on oltava laadittuna myös ilmastoriskien ja -haavoittuvuuden arviointi sekä suunnitelma ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi ja ilmastoriskien torjumiseksi.

Ilmastotyön edelläkävijöiden lista kattaa kaikki maanosat ja sisältää ensimmäistä kertaa useita kaupunkeja myös globaalissa etelässä. Vuoden 2022 A-listan kaikki uudet kaupungit Euroopassa ovat Ateena, Bærum, Barcelona, ​​Braga, Firenze, Guimares, Helsingør, Lahti, Madrid, Malmö, Mannheim, Oslo, Oulu, Pariisi, Porto, Tampere, Haag, Trondheim, Turku, Vantaa ja Vitoria-Gasteiz.

CDP on voittoa tavoittelematon järjestö, joka ylläpitää maailmanlaajuista ympäristötietojärjestelmää yrityksille, kaupungeille, osavaltioille ja alueille. Lähes 20 000 organisaatiota ympäri maailmaa julkisti ympäristötietoja CDP:n kautta vuonna 2022, mukaan lukien yli 18 700 yritystä yli 1 100 kaupunkia, osavaltiota ja aluetta. CDP-pisteitä käytetään laajalti ohjaamaan investointi- ja hankintapäätöksiä kohti nollahiilistä, kestävää ja joustavaa taloutta.

Lisää aiheesta


  • Tulosta sivu