Kiteen BioKymppi kuukauden päästövähentäjä

Maaliskuu 2015

Biokymppi Oy Hinku-palkinto
 

Maaliskuun Hinku-teoksi raati on valinnut BioKymppi Oy:n. Kiteellä sijaitseva kiertotalouden edelläkävijäyritys jalostaa orgaanisesta jätteestä energiaa ja lannoitteita. BioKympin Sopensuon biokaasulaitos hyödyntää mädätyksestä syntyvää bio- ja kaatopaikkakaasua lämmön- ja sähköntuotannossa. Kierrätystalouden saralla BioKymppi aloitti ensimmäisenä Suomessa kiinteiden ja nestemäisten luomulannoitteiden tuotannon biojätteistä. Biokaasualan polunraivaajana BioKymppi tarjoaa myös alaan liittyviä asiantuntija- ja koulutuspalveluita. Diplomin luovutti Suomen ympäristökeskuksen tutkija Johanna Niemistö BioKympin toimitusjohtaja Mika Juvoselle.

BioKymppi ja Kiteen Lämpö Oy toimivat yhteistyössä kaupungin kaukolämmön tuotannossa. BioKymppi jalostaa uusiutuvista raaka-aineista täydellä kapasiteetilla myyntiin vuosittain noin 2000 MWh sähköä ja 8000 MWh lämpöä. Energiantuotannon määrä riittää runsaan 500 omakotitalon vuosikulutukseen. Kevyen polttoöljyn ja verkkosähkön käyttöön verrattuna päästövähennyksiä syntyy lähes 3 000 t vuodessa eli lähes 250 kiteeläisen vuosipäästöjen verran. BioKympin uusimpana suurena tavoitteena on aloittaa yhteistyössä alan muiden toimijoiden kanssa liikennebiokaasun tuotanto ja jakelu Pohjois-Karjalassa.

BioKympin esimerkillisestä innovatiivisuudesta ja ympäristöystävällisestä toiminnasta kertovat myös Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen myöntämä ympäristöpalkinto vuonna 2011, Kiteen vuoden yrittäjä -palkinto vuodelta 2014 sekä Suomen luonnonsuojeluliiton yritykselle myöntämä ekoenergiamerkki.

Julkaistu 3.6.2019 klo 15.44, päivitetty 19.8.2019 klo 11.33

  • Tulosta sivu