Lääkärikeskus Minerva lämpiää puhelinyhtiön hukkalämmöllä

Minerva Hinku-palkinto
 

Suomen ympäristökeskus palkitsi raumalaisen lääkärikeskus Minervan tammikuun Hinku-teko -palkinnolla. Lääkärikeskus tekee yhteistyötä läheisen DNA-puhelinyhtiön kanssa ja hyödyntää puhelinyhtiönkonesaleissa syntyvää hukkalämpöä lääkärikeskuksen ja koko liiketalon lämmityksessä. Diplomin luovutti Hinku-verkoston vastuullinen johtaja Jyri Seppälä Minervan johtajalle ja yleislääketieteen erikoislääkäri Heimo Ylitalolle. Palkitsemistilaisuudessa olivat mukana myös DNA:n hallintovastaava Päivi Lampinen sekä laitetilarakennuttaja Veli-Matti Marila.

Ylitalon mukaan ajatus Minervan ja DNA:n yhteistyöstä tuli monesta suusta ja kypsyi hiljalleen toteutuskelpoiseksi konseptiksi. ”Tekniset ratkaisut vaativat toki aikaa ja joustamista puolin ja toisin”, Ylitalo toteaa. ”Lisäksi alussa piti hakea ja säätää arvoja automaatiopuolella, mutta nyt järjestelmä toimii hyvin”, Ylitalo pohtii.

Hyöty on todellakin molemminpuolista, sillä puhelinyhtiön palvelimet vaativat ja saavat jäähdytystä Minervan puolelta ja vastaavasti DNA:n jäähdytyksestä syntyvä hukkalämpö saadaan käytettyä hyödyksi liiketalon lämmityksessä. Tällä kekseliäällä ja esimerkillisellä yhteistyöllä saavutetaan merkittäviä säästöjä lämmityskuluissa. Toimenpiteiden ansiosta Minervan lämmityspäästöt ja käyttökustannukset vähenevät noin 20 % vuodessa. Muutoksen takaisinmaksuajaksi arvioidaan noin 9 vuotta.

Lämpöremontin lisäksi peruskorjauksen yhteydessä siirryttiin vanhoista TL-D lampuista LED-valaistukseen. Sisävalaistuksen energiatehokkuutta parannettiin myös uudella ohjaustavalla. Muitakin pieniä päästöjä vähentäviä muutoksia innovoitiin remontin aikana.

”Pieni julkisuus vihreästä asenteesta on toki plussaa. Asiakkaat näkevät esimerkiksi Hinku-tarroja hissin seinissä ja kulkuovissa”, Ylitalo toteaa. Laajemmassa mittakaavassa Ylitalon toiveena on, että uusia konesaleja rakennettaessa hukkalämmön käyttömahdollisuudet huomioitaisiin aina jo suunnitteluvaiheessa.

Julkaistu 3.6.2019 klo 15.45, päivitetty 19.8.2019 klo 11.34

  • Tulosta sivu